И синдикалист, и бивш министър казват: По-добре с две пенсии

21522
И синдикалист, и бивш министър казват: По-добре с две пенсии
Снимка: БГНЕС

Родените преди 1 януари, 1960 година, се осигуряват само от НОИ. А тези след 31 декември, 1959 година има едно обещание за по-висока пенсия, изразено с универсален пенсионен фонд, който обаче ще дава само ако и вие сте давали. Това поясни вицепрезидентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов. Манолов влезе в студиото на Нова телевизия със синя каска, след като вчера (16 декември) Владимир Каролев и Пламен Димитров влязоха във физически сблъсък, заснет от охранителна камера.

Вицепрезидентът на КТ Подкрепа даде и пример – в частните фондове нищо няма да се трупа за жени, които са родили дете и карат майчинство. Тогава нищо не се внася в пенсионните фондове, посочи Манолов. Затова кампанията трябваше да си я водят пенсионните фондове, а не лобисти да ги защитават, добави синдикалистът.

Реформаторите ще гласуват против готвената пенсионна реформа

Снощи имахме заседание на парламентарната група и взехме решение, че ще гласуваме против поправките за пенсиите, които бяха договорени ...

Една от грешките, която се допуска сега, е, че се предлага формула „или-или” – или държава, или частници. Това е абсурдно – моделът е направен така, че и държава, и частници да работят заедно, подчерта бившият трудов министър Иван Нейков. Не пенсионният фонд е виновен, когато работодателят не внася пари по втори стълб, подчерта бившият министър.

Теоритично фондът не може да фалира, може да фалира пенсионното дружество. Регулацита за инвестиции е изключително стога – има ограничения къде и колко да инвестираш, каза Нейков. Това трябва да е така, но не е така, възрази Манолов. Ако има лоша инвестиция, държавата е направила лош закон, смята Нейков. 15 години фондовете работят, плащат пенсии – реални пенсии, добави той.

Няма как държавата да открадне пари от пенсионни фондове, след като имаш личен избор – искаш или не искаш да имаш универсален пенсионен фонд, подчерта изрично Димитър Манолов. Сега никой не те пита искаш ли, не искаш ли в пенсионен фонд – разпределят те служебно, ако не кажеш до три дни. За тези, родени след 31 декември, 1959 година, е ясно – остават си в универсалния пенсионен фонд, в който са, освен ако не поискат да се преместят само в НОИ, потвърди думите на Димитър Главчев и Манолов. А за тези, които почват от 2015 година работа, ще имат една година да направят избор, не да ги разпределят след три дни служебно в някой фонд, добави вицепрезидентът на КТ Подкрепа.

Как искате да се оправят обикновените хора с технологичния избор, след като ще трябва да се ходи в НОИ, да висиш, да се казва какво искаш и не искаш. Не е коректно да се казва изберете – или две пенсии, или една, заяви Нейков.

И държавният бюджет беше приет на второ четене в Бюджетната комисия

Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене държавният бюджет за 2015 година. Станах ясни и подробности относно осигурителните в...

На въпрос как очакват от хората да вземат информиран избор къде да идат – в универсален фонд или в НОИ и как да предвидят какво ще стане след 15 години, само Иван Нейков даде отговор. В училище – вместо в час на класния да им говорят глупости, могат да учат децата как се прави бюджет, да мислят, добави той. 20 години синдикална кариера имам и искам това, което Иван Нейков казва, да се случи, подчерта Манолов.

Вицепрезидентът на КТ Подкрепа настоя, че пенсионните фондове всеки ден правят лоши инвестиции – и в САЩ фалираха няколко, а Иван Нейков заяви, че това за лошите инвестиции не е така и пак напомни за ограниченията. Знаете ли какво може да стане, ако се люлее системата – пенсионните фондове влагат изключително в държавни ценни книжа и ако се разклатят нещата, държавните облигации на България ще почнат да стават непродаваеми, подчерта Нейков.

Засегнат беше и големият механизъм – пенсиите сега се плащат от работещите, а пенсиите на работещите ще трябва да се плащат от децата и внуците им. Какво става обаче при растящ брой пенсионери спрямо работещи? За финал и двамата обаче признаха, че две пенсии е по-добре от една, като Манолов настоя, че се притеснява как се управляват универсалните пенсионни фондове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com