И работодатели, и държава не са доразбрали плана „Юнкер”

10026
И работодатели, и държава не са доразбрали плана „Юнкер”
Снимка: Getty Images / Guliver

Проектите, които България е изпратила за потенциално получаване на инвестиции по плана „Юнкер” и по-точно Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) не отговарят на едно основно условие – да не са публични.

ЕФСИ ще финансира проекти на частни предприемачи и на публично-частни партньорства. Изцяло публични проекти няма да се финансират. Това обясни заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Юрки Катайнен по време на представянето на Инвестиционния план на Европа или т.нар план „Юнкер” в представителството на ЕК днес.

Юнкер иска парите на частния сектор, за да стимулира икономиката на ЕС

Опасенията и слуховете, че Жан-Клод Юнкер ще се обърне към сложни финансови инструменти, за да търси по-висок икономически растеж в Евр...

По време на информационно събитие обаче стана ясно, че в България то е особено нужно. Представители на работодателските организации изразиха изненада от това, че публични проекти няма да получат финансиране. Според изказаното мнение от изпратените от страна на България проекти най-вероятно 90% ще бъдат отхвърлени.

Още в края на 2014 година е бил изпратен национален списък с потенциални проекти, които биха могли да бъдат финансирани чрез ЕФСИ, координиран в рамките на Министерството на финансите (МФ), заявяват от нашето финансово министерство. В списъка с проекти обаче намираме само едно предложение, което е от публично-частно партньорство и евентуално би могло да получи финансиране. Всички останали са публични, което означава, че не могат да бъдат финансирани от ЕФСИ.

В списъка на МФ са включени общо 18 проекта, най-вече в отраслите транспорт и енергетика. При един от публично-частно партньорство (сектора на знанието и дигиталната икономика) това означава, че процентът на отхвърлените би бил доста повече от 90%.

Според графика, публикуван на сайта на финансовото министерство, до средата на тази година трябва да се изготви първоначален списък с подходящи за финансиране проекти от стратегическо значение за ЕС. Той изглежда ще допълни първоначално изпратения индикативен списък и би трябвало да може да представи проекти, които вече да отговарят на едно от основните изисквания на фонда - да не се финансират изцяло публични проекти.

Инвестициите в промишлеността намаляват с над 30% тази година

Промишлените предприятия възнамеряват да свият инвестициите си  с 30.4% през 2015 г. спрямо направените през 2014 г. Това показва...

Припомняме, че още в края на ноември миналата година при обявяването на плана "Юнкер" стана ясно, че планът предвижда да се подкрепят проекти чрез ЕФСИ, в които основният дял за реализация се поема от частния сектор.

Още информация за Европейския фонд за стратегически инвестиции и на какви условия трябва да отговарят проектите може да прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика