И енергийният министър се съмнява за "случайността" при "Енерго Про"

21383
И енергийният министър се съмнява за "случайността" при "Енерго Про"
Снимка: БГНЕС

Има поразително много съвпадения – отново Варна, отново януари, отново сметки за ток. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по адрес на "Енерго Про" и двете сметки за ток с една дата за плащане, получени от част от клиентите. Петкова допълни, че това е причината за бързата реакция на управлението и никой няма полза от напрежение в сектора. Така тя подкрепи думите на премиера Бойко Борисов пред Американската търговска камара, който каза следното: "Що пък софтуерът им и не показа по-ниски фактури".

Министърът посочи, че енергийното министерство веднага е назначило проверка, която на този етап е показала някои нарушения – липса на пломба на електромер и неточни часовници, които сменят дневната и нощната тарифа. Експертите на министерството очакват още информация от "Енерго Про", за да могат да проверят дали показанията на проверените електромери съвпада с фактурите, които са получили клиентите.

Делян Добрев иска оставката на Искров, но не и на Мавродиев - не му е в ресора

Председателят на парламентарната енергийна комисия и депутат на ГЕРБ Делян Добрев не пожела да коментира искането на Реформаторския бло...

Петкова уточни, че има данни и за други нарушения, сред които и че клиенти са получавали известия с точната сума за плащане, едва когато да отивали да платят задълженията си. Не съществува и начин за проверка на стари сметки. „Подобен проблем в другите две електроразпределителни дружества не съществува”, допълни тя.

Петкова обаче беше категорична, че само ДКЕВР може да прецени дали откритите нарушения са основание за отнемане на лиценз. Тя обаче подкрепи идеята на председателя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев за драстично увеличаване на санкциите, защото само високите санкции са мярката, която може да възпре от подобни действия.

Енергетиката и ДКЕВР

Не само увеличаването на цената на електричеството може да доведе до намаляване на дефицита в Националната електрическа компания (НЕК), коментира Петкова в предаването "Лице в лице".

Тя посочи, че в момента се правят законодателни промени, които целят изваждането на неефективните топлоцентрали от енергийния микс. На финалната права са и преговорите с двете американски централи в Маришкия басейн и енергийният министър се надява „скоро да се похвалим с добри новини”, а американските инвеститори са склонни да бъде намалена изкупната цена на тока от централите.

БСП пак тръгнаха да "вадят очите" на ЕРП-тата

Депутатът от БСП-лява България и бивш министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обвини ръководствата на ЕРП-тата, че са и...

Решенията за енергетиката няма да са лесни, призна Петкова, но посочи, че дефицитът в държавната енергийна компания е огромен – 3,3 млрд. лева, а текущите загуби са в размер на 598 млн. лева. Част от задълженията са именно към американските централи – общо 598 млн. лева, част от които са просрочени, допълни още енергийният министър. Тя посочи, че в резултат от готвените мерки НЕК ще може да започне да погасява задълженията си.

Теменужка Петкова не пожела да коментира цената на електричеството и дали тя трябва да бъде променяна с обяснението, че това е в правомощията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Енергийният министър потвърди появила се информация за инвеститорски интерес към АЕЦ „Белене” от страна на кувейтска компания. Писмото от нея обаче е дошло по пощата в Министерския съвет и е препратено към енергийното министерство, тоест съвсем различно от нормалната практика – чрез посолството на дадена държава или от Българската агенция за инвестициите. Все пак от Министерството събира информация - активите на компанията и опита им в ядрената енергетика. Според Петкова обаче заради начиат, по който е постъпила заявката, намеренията не й изглеждат сериозни.

Тя потвърди думите на премиера Бойко Борисов, че страната няма достатъчно средства за изграждането на седми блок в АЕЦ „Козлодуй” и допълни, че са поискали от Westinghouse да станат стратегически инвеститор в проекта.

По-рано днес, в реч пред Американската търговска камара, премиерът Бойко Борисов заяви следното: "Westinghouse ще ги посрещна с хляб и сол, ако са истински инвеститори". Премиерът допълни, че страната ни е затруднена финансова да строи такива мащабни проекти. Да даде една банкова гаранция, нищо не е това за американското правителство, имаме инженери, имаме площадка, но нямаме пари, обясни той. Много искам диверсификация - трябва да ни помогнете, заяви той. Предложението ни за газов хъб - абсолютно работещо предложение, категоричен бе Борисов. Борехме се много за "Набуко"- ако той съществуваше нямаше да имаме сега проблем с "Южен поток", не мога да разбера защо бе спрян, добави премиерът. Досега нямаме един ред написан, че "Южен поток" е спрян, само устни заключения, обясни той. България може със своето геостратегическо положение да извлече ползи, подчерта Борисов.

Според Каролев в ДКЕВР имало купени хора - заради заводските централи

Трябва да се намали цената на индустриалния ток, за да може хората да не го плащат и него в цените на другите продукти. Това заяви Мари...

Желанието ни е да не бъде наказана България, защото ако това се случи, значи не сте истински приятели на България. Така премиерът коментира енергийните проекти на съседите ни, най-вече Турция - "Турски поток" и строежа на нови реактори. България не трябва да бъде наказана, а това зависи от нашите съседи, подчерта Борисов. Иначе как ще обясняваме на българите - да ни падат проектите и в същото време други да се възползват, продължи той. Не е коректно, доказали сме се, че България е от най-добрите партньори и на САЩ и на ЕС. Но, погледна той и от другата страна. Българите обичат Русия и не трябва да се прави антируска политика, заяви премиерът. В същото време - ако сме им толкова мили, да ни свалят цената на газта като на германците. Ще си отстояваме интереса, пък, ако трябва да паднем и още веднъж от власт, подчерта Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика