И държавният бюджет беше приет на второ четене в Бюджетната комисия

25908
И държавният бюджет беше приет на второ четене в Бюджетната комисия
Снимка: БГНЕС

Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене държавният бюджет за 2015 година. Станах ясни и подробности относно осигурителните вноски, които предизвикаха бурни дебати в медиите, а и не само.

Осигурителните вноски

И бюджетът на ДОО мина на второ четене на ниво комисия

Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2015 г. Той предвиж...

Лишаване от свобода от 2 до 8 години и конфискация на имуществото ще е най-тежкото наказание за укриване на осигурителни вноски. Това решиха депутатите от парламентарната комисия по бюджет, които гласуваха промени в Наказателния кодекс чрез преходните и заключителни разпоредби на Бюджет 2015.

Най-тежкото наказание ще е за укриване на вноски в особено големи размери – над 12 хил. лв. За укриване на вноски в големи размери – над 3 хил. лв., се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба до 2 хил. лв.

Какво се счита за укриване на вноски? Да се обяви по-малък от действителния осигурителен доход, да не се подаде декларация, да се потвърди неистина или затаи истина в подадена декларация, да се състави или използва документ с невярно съдържание, включително да се представи пред органите по приходите, да се унищожават или укриват счетоводни документи, счетоводни регистри или ведомости за заплати.

Работникът или служителят, подлежащ на задължително осигуряване, не носи наказателна отговорност, включително за подбудителство и помагачество.

Бюджетът на НЗОК мина без изменения на второ четене на ниво комисия

Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене Законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2015 г., пред...

Държавният бюджет

Основните приоритети, които са заложени в проекта за държавен бюджет за 2015 г., са свързани с възстановяване на финансовата стабилност в нормални и общоприети европейски граници за дефицит в рамките на максимално допустимия размер от 3 на сто от БВП. Бюджетното салдо за тригодишния период е предложено да бъде съответно 3 на сто дефицит за 2015 г., 2,5 на сто дефицит за 2016 г. и 2 на сто за 2017 г. Предлага се стъпка от 0,5 на сто консолидация за всяка година. Относно пенсионната реформа е планувано стажът да нарасте с четири месеца, но възрастта остава същата и няма да нараства.

Приходите за 2015 г. са планирани в размер на 36,8 на сто от брутния вътрешен продукт. Разходите за 2015 г. на консолидирано ниво по фискалната програма са под 40 на сто от БВП. Оценката е, че те ще достигнат 39,8 % от брутния вътрешен продукт.

Планира се поемането на нов държавен дълг, като понятието "нов" изразява брутен размер на поетия през 2015 г. дълг в размер на 8,1 млрд. лв. Предвижда се максималният размер на държавния дълг към края на 2014 г. да възлезе на 22.5 млрд. лв. Съответно към края на 2015 г. се очаква нивото му да нарасне до 24.5 млрд. лв.

Работодателите реагираха против усилията на КНСБ за бюджета

Представителните организации на българските работодатели с тревога констатират засиления натиск върху компетентните институции за про...

Минималната работна заплата ще бъде увеличена през следващата 2015 г. на два пъти, като от 1 януари тя да нарасне от 340 на 360 лв., а от 1 юли - от 360 на 380 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика