И бизнес, и държава посочиха зеления ток за "всемирно зло"

10712
И бизнес, и държава посочиха зеления ток за "всемирно зло"
Снимка: БГНЕС

Някой трябва да плати, естествено, при положение, че толерираме кражбите в този сектор. Това каза заместник-председателят на АИКБ Румен Радев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Неефективно работно време, кражби на суровини, кражби покрай експорта на ток – защо не продава държавата, а само частни търговци според вас, организацията за купуване на ток от някои ВЕИ-та – това изброи Радев като дефекти на системата. Искаме да покажем какви са надбавките по контрактите за изкупуване на ток от ВЕИ-тата. За периода 2008-2012 година с 80% са поевтиняли капиталовите разходи за ВЕИ мощности. С толкова ли се намалиха цените на зелената енергия и намалиха се въобще, попита Радев.

От 26 юни фирми започват спиране на работа за час заради цената на тока

Работодателските организации започват протест срещу планираното поскъпване на тока. Те ще спират производствата за един час от 26 юни. ...

За да знае г-н Борисов срещу кого ще протестира, искам да му кажа, че в периода 2015 – 2024 година ще бъдат присъединени 1489 мегавата ВЕИ. Това е кажи-речи един атомен реактор, заяви Мария Капон, позовавайки се на статистика от ЕСО. И попита какво става с обещанията на енергийния министър за ревизия на сектор „Енергетика”. Според Капон цената щяла да бъде същата, която е досега, макар че процедурата за присъединяване представлява индивидуално договоряне с всяка присъединена мощност.

Съвсем сериозно е това, което планираме. В петък, 11:00 часа, планираме изключване на мощности от нашите предприятия. Ако го направим наистина едновременно, ефектът ще се усети по мрежата до Германия, подчерта Радев. И добави, че никой не иска чак такова „постижение”, което да се отрази на мрежата. Той попита задочно и Делян Добрев защо не се мисли за стимули при текущо ниво на ползване на ток, а не да се минимизират загуби.

Министър-председателят обещаваше и никой да не взема по-висока заплата от него. Нека види заплатите по бордовете на държавните енергийни предприятия, каза и Капон.

Делян Добрев – "гласът на държавата"

По-скъпият ток щял да свие със 702 млн. лева дефицита на НЕК

Новият ценови модел, предложен от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще доведе до намаление със 702 млн. лева на текущи...

След срещата с премиера вчера (21 юни) се прие АДФИ да провери ВЕИ сектора и да се види дали има незаконно присъединени зелени централи. Под незаконно присъединили се се има предвид и заложени по-високи инвестиционни разходи, отколкото всъщност има съответното ВЕИ, обясни председателят на Енергийната комисия в парламента Делян Добрев.

Добрев каза, че АДФИ ще прави проверка още две седмици. Той подчерта изрично, че разликата между реалните разходи за строеж на ВЕИ и прогнозните е голямата цел на проверката, а не административни нарушения. При такива случаи ще има вземане на лиценз, уточни бившият енергиен министър.

От февруари месец насам вече няма преференциални цени за ВЕИ-тата – който иска да инвестира, го прави на свободния пазар. Това заяви Добрев по адрес на Капон и твърдението ѝ за 1489 мегавата ВЕИ в следващите десет години. И добави, че може да се изкарат договорите с ВЕИ-тата, като до един-два месеца това може да се случи. Добрев дори заговори за проверка от чужда фирма – такава, каквато се случва с КТБ.

Едва ли има депутати, които са били толкова глупави, че да пишат инвестиция на свое име. Затова и трябва да се търси чрез свързани лица, коментира Добрев във връзка със скъпия зелен ток.

И Петкова потвърди - само 30 предприятия ще ползват по-евтин ток

30 предприятия в българската индустрия ще се възползват от новата Наредба за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от...

Добрев смени и тона за наредбата по отношение на такса „задължение към обществото”. Можело да се сложи граница от 2 гигавата годишно, която да се увеличава стъпаловидно, за да има преференция за малки и средни фирми. Припомняме, че според проектонаредбата границата сега е 30 гигавата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика