И КНСБ не приема Бюджет 2015 в сегашния му вид

20818
И КНСБ не приема Бюджет 2015 в сегашния му вид
Снимка: БГНЕС

На този етап не приемаме Бюджет 2015 г. в този вид, той е вреден за държавата, а не полезен. Това заяви пред журналисти президентът на КНСБ Пламен Димитров, предаде БГНЕС.

Димитров смята, че бюджетът за 2015 г. не генерира политики, които да водят към растеж. Това, че в него няма или има реформи е въпрос на гледна точка и на изменение. Няма мерки за стимулиране на икономиката и индустрията, доходите, за да може да борим дефлацията, посочи президентът на КНСБ.

Димитров коментира, че в социалната сфера не се виждат никакви гаранции за пенсионните права на хората и най-вече няма яснота за увеличението на пенсионната възраст. Това ни притеснява силно, има възможност за други решения, както по отношение на минималната работна заплата, така и по отношение на всички останали доходи в бюджетните системи, които се намаляват с 10 %, каза той.

По думите му в условията на намаляващи цени и спад на активността в икономиката трябва да се инжектира ликвидност и средства. Трябва да се харчи, няма друг лек. Другото е дефлация - надолу, затваряне на предприятия и по-лошо от 1997 г., когато беше хипер инфлацията, заяви Димитров.

Чухме нагласи от Министерство на икономиката да чуят и видят разработките ни с бизнеса, но не виждам да са отразени в бюджетната рамка подобни мерки, каза Димитров относно проведена среща с министър Божидар Лукарски тази седмица.

Тренчев: Писна ми от липсата на реформи при бюджета

След като се запознахме с проекта за бюджет за 2015 г. сме на мнение, че в него няма идея за реформа. Той се разминава с управленскат...

Стягането на колана

Жалкото е, че дефицитът като инструмент е изчерпан от неудачи в управлението на европейските фондове, но и в едно доста неконсервативно планиране на бюджета. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на Националният съвет за тристранно сътрудничество, предаде Агенция „Фокус”.

"Имаме ангажимент към ЕК да покажем реални мерки, че нивата на дефицит за 2014 година на касова основа да бъдат между 3.7 – 3.9%", добави той и посочи, че те имат добрата воля да разбират, че част от неудачите са свързани с еднократни ефекти и се дължат на нереалистично планиране и управление на европейските фондове. "Нашата основна задача е да покажем структурни мерки, които да гарантират това, че в 2015 година ние ще се вместим до 3% дефицит за държавите-членки. Основната ни задача беше да вкараме дефицита в рамките на 3% като премахнем заплахата от наказателни процедури срещу България", подчерта Горанов.

Той коментира, че ЕК няма да посъветва Европейския съвет да ни вкара в процедура по свръхдефицит, ако покажем мерки и докажем, че случилото се в 2014 година е еднократно. "Това ще стане само ако успеем да докажем структурни ангажименти, които да показват ясно пътя как успяваме да се вместим в дефицит до 3%", каза още Владислав Горанов.

Внасят до края на седмицата проекта на Бюджет 2015

До края на седмицата ще внесем законопроекта за „Бюджет 2015”, в който основен принцип е нормализиране на дефицита под 3%. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика