И ЧЕЗ ще иска по-скъп ток, засега неясно с колко

20741
И ЧЕЗ ще иска по-скъп ток, засега неясно с колко
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Електроразпределителните дружества ЕВН и ЧЕЗ ще поискат от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) поскъпване на тока от 1 юли.

Австрийската компания, която доставя ток на Югоизточна България, иска увеличаване на цената на електроенергията с близо 7%. Чешкото държавно дружество, което захранва Западна България, засега не посочва конкретен процент, за да не подведе потребителите.

Свлачище остави без ток две софийски села

Свлачище събори дървета върху електропровод на ЧЕЗ в местността Косанин дол в община Панчарево. Вследствие на аварията без електрозах...

"Енерго про", което снабдяват с ток Североизточна България, все още не е обявило намеренията си. Същевревменно АЕЦ "Козлодуй" няма да иска промяна на цените на тока от 1 юли, заяви изпълнителният директор на атомната централа Димитър Ангелов.

Какво заявиха още от ЧЕЗ?

Електроразпределителното дружество ЧЕЗ ще подаде ценово заявление до регулатора за цена на електроенергията от 1 юли, "искайки покриване на присъщите за изпълняване на дейността си разходи и направените през 2013 и 2014 г. инвестиции". Това се
посочва в съобщение от компанията.

В изпълнение на Закона за енергетиката и Наредбата за
регулиране на цените на електрическата енергия "ЧЕЗ Разпределение България" обявява сега намерението си за подаване на заявление до регулатора, а крайният срок за това е 31 март.

Отчитат ръст на потребения ток в Западна България

Ниските температури водят до значително повишаване на консумацията на електроенергия в Западна България. От началото на годината до 6...

От чешката компания не посочват конкретен процент, с който искат да бъде увеличена цената, "за да не бъде това подвеждащо", коментираха за БТА от дружеството. Ценовото заявление ще цели покриване на присъщите разходи, включително признаване на пълния размер на разходите за балансиране на електроенергийната система, както и компенсиране на извършените до момента разходи, посочват от дружеството.

Дружеството, което захранва Западна България, ще заяви планираните инвестиционни разходи за следващия ценови период и ще иска актуализиране на балансовата стойност на активите съгласно годишния финансов отчет за 2014 г. в размер на 657 501 хил. лв., както и признаване на извършените инвестиционни разходи за 2013 г. и 2014 г. на стойност 159 млн. лева. То ще поиска и корекция на признатия технологичен разход до реалното му ниво.

Дружеството ще заяви три процента надценка върху разходите за покупка на електрическа енергия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика