И Апелативният съд не махна Цветан Гунев от БНБ

21330
И Апелативният съд не махна Цветан Гунев от БНБ
Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд (САС) отказа да отстрани Цветан Гунев от длъжност. Припомняме, че подуправителят на БНБ е обвиняем в престъпления по служба, а именно - че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ за нарушения и нередности в дейността й.

Апелативните магистрати прецениха, че няма каквито и да е основания да се счита, че служебното положение на Гунев ще попречи на разследването. Дори напротив, смятат, че през цялото време Гунев е съдействал, съобщава БГНЕС.

Прокуратурата говори за "вероятно", "евентуално", говори се за усещане, каза в мотивите си Апелативният съд. Според съда искането не се позовава на доказателства, че подуправителят на БНБ би могъл да повлияе на разследването.

Цветан Гунев говори пред съда и пред медиите. Пред магистратите той каза, че проблемът с КТБ възникнал като проблем с ликвидността, който бил създаден по изкуствен начин чрез медийна кампания. "Трябва да надскочим не закона, а себе си", каза Гунев пред съда. Той обяви, че е технократ и в тази интрига е не по своя воля.

"Предизвика се ликвидна криза", каза в Съдебната палата Гунев и допълни, че когато подобен проблем се появи внезапно, няма как да бъде решен от когото и да е, та макар и от Банковия надзор.

Гунев обясни, че функциите на Централната банка по никакъв начин не включват одобряването на кредити. Всяка банка има вътрешни контролни органи, контролни нива, след това има външни одитори, рейтингови агенции и най-накрая идва Банковия надзор като регулатор, каза Гунев. "Регулатор, не финансов контрольор", подчерта той.

Подуправителят на БНБ не може да каже кой го е пожертвал. На въпрос дали това е Иван Искров той отговори: "Едва ли, аз съм неговият фаворит. Той ме предложи, не мога да не му бъда благодарен".

Колкото до твърденията на прокуратурата, че КТБ е била пирамидална структура, Гунев припомни какво правят тези структури - обещават на вложителите да получат големи лихви по депозитите си, но не изпълняват условията. "Само че тук аз не знам някой да не е получил лихвата си или да му е била отказана", каза още Цветан Гунев. Според него няма нищо особено в КТБ.

Преди дни Софийският градски съд също не отстрани от длъжност Гунев. Съдът не намери данни в подкрепа на тезата, че подуправителят би могъл да влияе на свидетели, ако не бъде отстранен от работа. Съдия Николай Младенов подчерта, че Гунев излязъл в отпуска веднага след повдигане на обвинението му, така опасността за въздействие не съществува, а пък прокуратурата не представила данни дали има такава опасност за в бъдеще. Колкото до твърдението на прокуратурата, че длъжността на подуправителя е висока и затова има такава опасност, то съдът каза, че това не само, че не е основателно, но е и несериозно. Трябва да има основания, че това служебно положение ще създаде пречки.

Подуправителят на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор" Цветан Гунев е обвиняем за престъпление по служба от 16.06.2014 г. като му беше взета мярка за неотклонение "подписка". От прокуратурата съобщиха тогава, че той е обвинен в бездействие по служба - за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ АД за нарушения и нередности в дейността й.

След като гръмна скандалът на 18 юни, от БНБ съобщиха, че за да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката, Гунев по свое желание излязъл в отпуск до приключване на процесуалните действия. От БНБ тогава подчертаха достъпът на Гунев до такива класифицирани документи е преустановен от момента, в който са уведомени за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация.

Цветан Гунев остава в БНБ

Софийски градски съд (СГС) не отстрани от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев. След няколкочасово заседание СГС остави без у...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com