Хърсев за КТБ: Има надбягване за избягване от отговорност

30900
Хърсев за КТБ: Има надбягване за избягване от отговорност

Една банка не може да същестува с повече от 1/3 от лоши кредити. Това заяви икономистът Емил Хърсев по повод ситуацията около Корпоративна търговска банка (КТБ). С други думи - тезата, че 3,5 млрд. лв. са лоши кредити при положение, че кредитният портфейл на банката е от 7 млрд. лева, е неиздържана.

Според Хърсев "има надбягване за избягване от отговорност". Всеки твърдеше, че не е виновен, каза той, визирайки както централната банка, така и Цветан Василев, който до днес беше мажоритарен собственик на КТБ.

Румен Петков за фалита на КТБ: Днес беше направено едно безумие

Ръководствата на БНБ, на ДАНС, главният прокурор и заместникът му трябва да влязат в затвора веднага. С твърденията си нашият гуверньор...

Икономистът беше категоричен, че шефът на банковия надзор не трябва да "опере пешкира". Най-малкото, защото в там се трудят над 300 души, обвързани със сложна йерархична и компютърна система.

"Банката (КТБ) е в това състояние не защото беше болна, а защото срещу нея имаше атентат - беше ударена с много тежък предмет", каза Хърсев, обяснявайки, че тя е била съставена от организирана кампания и институции, сред които и прокуратурата.

Според Хърсев рекапитализацията няма да се извърши със средства от бюджета и няма нужда от актуализация. Той добави: "Нищо няма да загуби данъкоплатецa. Има разлика между санирането на една банка и запълване на някаква огромна бюджетна яма".

"Не е необходим капитал от 3 млрд. лева за рекапитализиране на банката, може би и една трета от това ще свърши работа", обясни икономистът. Според него обаче това може да е рисково решение, защото ако се обезсили капитала на акционерите, а те после докажат, че рискът не е бил толкова голям.

Без отговор на въпроса попада ли Бареков в "неизвестните 3,5 млрд. лева кредити" на КТБ

Вярно ли е, че политически партии са финансирани от Корпоративна търговска банка и кредитите попадат в числото на тези 3,5 млрд. лева, ...

 

 

 

Управляващите са знаели, че от КТБ липсват милиарди, твърди Борисов

За съжаление най-лошите ми прогнози се сбъднаха. Явно управляващите са знаели, че дупката в банката е 3,5 млрд. лева и по тази причина...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика