Хърсев: Плащането на гарантираните влогове от КТБ не е застрашено

20565
Хърсев: Плащането на гарантираните влогове от КТБ не е застрашено
Снимка: БГНЕС

Официалното прекратяване на делото за несъстоятелността на КТБ няма да попречи на изплащането на гарантираните влогове. Това категорично заяви финансистът Емил Хърсев пред "Радио Фокус".

"Законът за гарантиране на влоговете в банките не поставя изплащането им в зависимост от решението на компетентния окръжен съд - в случая Софийския градски съд по делото за несъстоятелност, а с отнемането на лиценза на банката. Лицензът на КТБ е отнет, срокът за плащане тече и няма никакво значение кога точно ще се произнесе СГС по делото за несъстоятелност. По друг начин обаче стои въпросът с решението на Върховния админстративен съд, тъй като там се оспорва самото отнемане на лицензията”, каза Емил Хърсев.

Малка част от парите на Бургас са все още блокирани в КТБ

По-голямата част от блокираните в КТБ средства на община Бургас вече са преведени. Това стана ясно от думите на кмета Димитър Николов. ...

Той коментира, че има вариант КТБ да заработи нормално, който е свързан с решение на ВАС да отмени решението на управителния съвет на БНБ и банката да се съвземе. Това според него обаче е малко вероятно, защото КТБ се разпада вече шести месец. Емил Хърсев допълни, че вече сключени договори за прихващания е незаконосъобразно да се отменят със задна дата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com