Хърсев: БНБ можеше да направи повече за КТБ, но реши да се капсулира

20674
Хърсев: БНБ можеше да направи повече за КТБ, но реши да се капсулира
Снимка: БГНЕС

Факт е, че Иван Искров не намери политическа подкрепа за предложенията си за оздравяване на КТБ. Но все пак колегите направиха всичко възможно, но БНБ – не. Според мен можеше много повече да се направи, но в БНБ решиха да се капсулират, да се затворят в рамките на институцията, управлявана от едни безспорни и много уважавани от мен професионалисти. Все пак те са един ограничен кръг. Струва ми се, че тук сгрешиха. Не ги обвинявам. Напротив мисля, че трябва да бъдат поздравени и уважавани за куража да управляват институцията в тази трудна ситуация. Много ме притеснява опитът да бъде обвинявана БНБ за всичко. Сатанизирането на тази възлова институция, на тези изключително сериозни хора, е много опасно.

Така финансистът Емил Хърсев коментира сутрешното телевизионно интервю на управителя на БНБ Иван Искров, предаде БГНЕС.

"Има хора, които съвсем добронамерено се опитват да коментират проблема. Т. е. експертите, които г-н Искров сложи в кавички, не бива да включват цялата общност на българските банкери и икономисти", заяви финансовият анализатор. "Сигурно е че никой няма да стои и да мълчи и да чака Централната банка просто да търси в закона решението", подчерта Хърсев. Иначе той е абсолютно съгласен с тезата на гуверньора на БНБ, че без политическо решение отварянето на КТБ е невъзможно.

"Разграничителните линии вече са много деликатни, за да може да се определят механизмите за процедиране с КТБ. Според мен опитът за стабилизиране на КТБ е изключително грешен. В това отношение напълно подкрепям управителя на БНБ. Институцията прави всичко в рамките на закона. За съжаление не се намери начин за креативно решение. Аз мисля, че такова е възможно", коментира Хърсев.

Той обаче се надява, че с избора на едно ново правителство, нещата ще тръгнат по-бързо.

Хърсев: Нищо не налага КТБ да бъде обявена в несъстоятелност

Няма нито едно основание, което да налага и до момента КТБ да бъде обявена в несъстоятелност. Загубата в случай на несъстоятелност и за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика