Хванаха в сериозни законови нарушения Агенцията по храните

24501
Хванаха в сериозни законови нарушения Агенцията по храните
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Агенцията по храните бе "изловена" в сериозни нарушения с обществени поръчки. Оказва се, че повече от половината от поръчките, възлагани от нея, са направени в разрез със закона. Това сочи одитен доклад на Сметната палата за периода от 2011-та до средата на 2013-та година.

В Агенцията са открити близо 276 хил  лв. с неизяснен произход, съобщава националното радио.

В три от общо четири проведени конкурса за назначаване на държавни служители в централното управление на Агенцията по храните конкурсната процедура е започнала с нарушение на нормативните изисквания, тъй като е открита незаета длъжност, са констатирали от Сметната палата.

Агенцията по храните създава Кризисен щаб заради болестта "син език"

Свиква се Агенцията по храните за създаване на Кризисен щаб във връзка с болестта „син език” по животните. Това каза Бойко ...

В Агенцията е допуснато и неправомерно отдаване на имоти - ветеринарни лечебници, които са държавна собственост, са предоставени безвъзмездно за ползване на частни ветеринари без правно основание. При шест от проверените 11 процедури за възлагане на обществени поръчки не са спазени изискванията.

При изпълняваните от Агенцията европейски програми за контрол на заболяванията, договори за доставки по проектите са сключени с единствен участник в процедурата за възлагане на обществена поръчка, с което е допуснато договорните цени да са значително по-високи от обявената прогнозна стойност.

Освен Сметната палата и Министерството на земеделието прави финансова проверка в Агенцията по храните. Според министъра реултатите от нея трябваше да са факт веднага след изборите. От агроведомството обаче отказват информация по темата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика