Хлебопроизводители и търговски вериги спорят за цената на българския хляб

33211
Хлебопроизводители и търговски вериги спорят за цената на българския хляб
Снимка: БГНЕС

Доставната цена не само на хляба, но и на всеки продукт, не е защитена. Ако един хляб се продава за 60 стотинки в търговска верига, обикновено производителят получава 40 стотинки. Няма как дълго време да издържим така, каза председателят на Българската асоциация на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева.

На въпрос дали по-ниските цени не означават, че хлябът е по-некачествен, тя отвърна: „В никакъв случай”. И даде пример с промоциите – когато има промоция, стоката става непродаваема, добави тя, припомняйки, че днес (15 април) на първо четене се гледат промените в Закона за защита на конкуренцията.

Високи зърнени добиви тази година, хлябът поскъпва леко

По-високи добиви при пшеницата и ечемика очакват зърнопроизводителите в Ямболско. От бранша прогнозират слабо повишение на цената на хл...

В отговор Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, каза, че това е един икономически процес. В добри времена тези производители не са инвестирали в себестойност и сега страдат, смята той. В случая става въпрос за сериозна конкуренция.

В България има 689 хлебопроизводители, като през последните две години няма ново отворено предприятие, заяви Кукушева. А Димитър Людиев, председател на Бургаския съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в прав текст каза, че в морския град производителите започват да се оттеглят от хипермаркетите. 35-40% от цената „изчезват от хазната на производителите” при работа с веригите, а печалбата е максимум 5-10%, пресметна Людиев. Основното възражение е, че производителите плащат търговските разходи на веригите, което не е редно. За обем е нормално да има отстъпка, казват хлебопроизводителите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика