Хампарцумян за КТБ: Банкер на годината го избираме заради някой лев

36763
Хампарцумян за КТБ: Банкер на годината го избираме заради някой лев
Снимка: БГНЕС

Мисля, че решението на Временната бюджетна комисия на парламента за КТБ е много условно. Истината е, че имаме закон и трябва да го спазваме. Законите се пишат преди да се случи нещо – иначе се пишат декрети, като Владимир Илич Ленин, посочи банкерът Левон Хампарцумян.

Депутатите решиха да не погребват мъртвеца и да чакат някой да намери начин да го съживи, защото „се случват чудеса”, заяви Хампарцумян. Помислих си, че това предложение е 50% популизъм и 50% наивизъм. Получава се така, че малка част от вложителите искат останалата част да ги спасят, след като иначе са били в КТБ с по-изгодни условия. Сега ще влизат инвеститори в четвъртата по големина банка на България – тези хора проучени ли са, ДАНС направили ли са го, попита банкерът.

Раздор и сред експертите: КТБ не може или може да се спаси

Съвършено сигурно беше, че при поставянето на КТБ под специален надзор, най-скъпият вариант беше обявяване на несъстоятелност. Но след ...

Какво означва да налеем едни пари, да отворим банката, всички вложители да се втурнат да си ги изтеглят и след това пак ли ще наливаме, за да може КТБ да живее? 4-те млрд. лева са възможната загуба в КТБ към декември тази година, припомни Хампарцумян.

На въпрос дали банкерите са били наясно какво става в КТБ, финансистът отвърна, че растежът е бил подозрителен, но никой не си е представял реалната картина. Пред Нова телевизия Хампарцумян неглижира наградата „Банкер на годината” с думите: „Събираме се, харесваме някого, дава той някой лев и така”. Моята банка дава подкрепа, но не плащаме за такива неща – други обаче греят с отразена светлина, добави банкерът и на практика отрече, че наградата се дава за професионализъм и представлява вид доверие за клиентите. Припомняме, че Цветан Василев взе четири пъти наградата за най-добър банкер на Бълария.

Според Хампарцумян не бива да се вменява цялата вина за случилото се в КТБ на БНБ. В момента ДАНС например нищо не казва – очевидно става дума за срив на системите. Сигурните печеливши от аферата „КТБ” са няколко адвокатски кантори, които ще спечелят от воденото на дела, каза банкерът. И отрече, че други банки „ще намажат” от прехвърляне на пари от КТБ.

Междувременно, от 18:30 часа ще има протест срещу възраждането на модела „КОЙ” заради КТБ. Според Антоанета Цонева Бюджетната комисия в парламента работи под диктата на „КОЙ”, а на всичкото отгоре си направи и закон – законопроектът „Пеевски – Цонев”. Никой не вярва на този законопроект – Пеевски внесе и закон за офшорките, а „Булгартабак” е собственост на офошрка. Това са неработещи формули, заяви категорично Цонева.

Цацаров: КТБ е чисто присвояване

Дупката в Корпоративна търговска банка /КТБ/ в размер на 4,2 милиарда лева е свидетелство за безстопанственост и присвоявания, извърш...

На въпрос към Левон Хампарцумян какво мисли за закона „Пеевски – Цонев”, банкерът не поиска да коментира. Той обаче каза, че до края на годината България трябва да приеме евродиректива по банковата материя. Пеевски са го избрали някакви хора и трябва да се научим да го приемаме. Който не гласува и недоволства после – ами съжалявам. Иначе трябва да хваща автомата и гората, а не е модерно в XXI век, каза банкерът.

За финал Хампарцумян каза, че според него КТБ трябва да бъде обявена в несъстоятелност. И добави, че няма страшно, ако Фондът за гарантиране на влогове бъде изпразнен. Той е само инструмент – задължението е на държавата, поясни банкерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com