Хампарцумян: Как ще има спекула след влизането в еврозоната?

16672
Хампарцумян: Как ще има спекула след влизането в еврозоната?
Снимка: БГНЕС

Изпуснахме много шансове да тръгнем напред към еврозоната, влизането ще се отрази позитивно на банките. Това коментира председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян. Той добави, че досега от българска страна въпросите са задавани сякаш, за да се получи отрицателен отговор. Изказана беше надежда, че това вече не е така.

На константация, че хората се страхуват, че цените ще станат двойни след влизането в еврозоната, банкерът коментира: Как ще стане двойно? Нали ще почнем да си купуваме от Сърбия, Румъния или по интернет.

От ИПИ: Засега не е добре България да влиза в еврозоната

По-добре е за България все още да не влиза в еврозоната. Членството ще има конкретна цена и тя ще бъде много висока за страната ни. Тов...

В България трябва да работим с евро и лева. Спекулациите са работа за големи момчета, които могат да понесат и големи загуби, за малките момчета това е непосилно. Така беше коментирана ситуацията около решението на швейцарската централна банка да освободи курса на местната влута. Банкерът добрави, че трябва колкото е възможно по-бързо да влезем в еврозоната, да се свърши сагат с различните валути у нас.

Не, не мисля, че ще има още банки, за които ще е нужна държавна помощ. Има една банка, която получава държавна помощ. Тя е под контрола на БНБ и Европейската комисия, коментира Хампарцумян. Той добави, че не мисли, че трябва да има нещо, което да ни притеснява в следващите години.

Трябва да се изследват причнно-следствените връзки на случилото се в КТБ. В резултат трябва да се направят промени - някои от тях ще са невидими за обществото, обясни банкерът в ефира на БНТ. Той обясни, че е необходимо да има постоянен обществен натиск, за да се случат необходимите промени. Освен това държанието на хората по време на кризата миналата година показала, че вложелите имат увереност, че банките са добре регулирани.

По повод ситуацията в Гърция и масовото теглене редседателят на Асоциацията на банките в България коментира, че няма как да пострадаме, тъй като банките с гръцко участие се регулират от българското законодателство. В допълнение беше обяснено, че трябва да изчакаме да видим какво ще се случи в Гърция, тъй като "левите и десните радикали и популисти, когато облекат костюмите и врътовръзките, започват да се държат различно".

Трябва да влезем в еврозоната, смятат Емил Хърсев и Кольо Парамов

При въвеждане на еврото първоначално има шоково нарастване на цените, но не за дълго. Това категорично подчерта финансистът Емил Хърсев...

Европа не е съюз за взаимопомощ, а по-скоро инструмент за недопускане на военни конфликти, коментира председателят на  Асоциацията на банките в България. Той беше категоричен, че ние сме разглезени покрай СССР, когато сме получавали институционални рушвети от блока, а сме продавали надцнени стоки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика