Хампарцумян: Човек трябва да си избира банка, както си избира гадже

27520
Хампарцумян: Човек трябва да си избира банка, както си избира гадже
Снимка: БГНЕС

У нас 30 банки постоянно се конкурират. Човек трябва да си избира банка така, както си избира гадже. По един или друг начин сме свързвали КТБ с политиката, бизнеса, медийната среда. За някои влагането на пари там е било риск, а за други - не. Това заяви председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян пред БНТ.

По думите му случилото се с КТБ доказва, че банката е имала неустойчив бизнес модел и технически проблеми. Според Хампарцумян обаче КТБ е изолиран случай и не трябва да се правят обобщения за банковата система на нейна база. 

Банките умуват как да заобиколят промените в Закона за потребителския кредит

Банките умуват как да бъдат заобиколени приетите вече промени в Закона за потребителския кредит. Единият вариант е да бъдат променени и...

По отношение на разрешаване на проблема с банката трябва да се разделят нещата. Едните са чисто технически – действията на БНБ и евентуално на правителството и Фонда за застраховка на депозитите, а другите касаят действията на държавното обвинение, поясни банкерът.

Лоша банкова практика е да не се покрива пълният размер на кредита със залога, смята банкерът. Има техники банките да се предпазят от шокови кризи и повечето банки в България работят по този начин, категоричен беше още той.

По думите на банкера искането на БНБ Международният валутен фонд да направи анализ на банковата система у нас е начин централната банка да възстанови доверието в себе си. Това е и целта на стартирането на процедурата за въвеждане на банков съюз.

Одиторите в КТБ ще бъдат наясно какво се случва там в началото на септември. Те носят голяма отговорност. На базата на тази суха информация ще бъде трудно да се вземе решение от БНБ и държавата. Ще трябва още време, за да се направят точните анализи. Смятам, че с помощта от МВФ и ЕК нещата ще се оправят, каза още Хампарцумян.

Хампарцумян: Банките ще спазят закона, а депутатите са отговорни за закона за лихвите

Предсрочното погасяване на кредита по същество е нарушаване на договора между кредитополучател и банка. Според вас трябва ли да има ком...

Най-лошият сценарий би бил да се стигне до ликвидиране на КТБ, но все пак има и шанс положението й да се закрепи, смята банкерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика