Хампарцумян: Български банки няма да бъдат точени заради гръцката криза

12564
Хампарцумян: Български банки няма да бъдат точени заради гръцката криза
Снимка: БГНЕС

Еврото няма да се счупи – това е розовият сън на Ципрас. Ципрас и Варуфакис са безотговорни хора, които искаха да изнудят Европа, но Гърция ще научи урока си по трудния начин. Това заяви банкерът Левон Хампарцумян пред Нова телевизия.

Хампарцумян омаловажи вчерашното движение надолу на държавните ни облигации, както и на тези на Румъния, заради събитията в Гърция. Нормално е пазарите да реагират нервно.

Китай иска Гърция да постигне споразумение с кредиторите си

Китай иска Гърция да остане в еврозоната и да постигне споразумение със своите кредитори, каза премиерът на страната Ли Кекян, който е ...

Категорично не може банките с гръцки собственици у нас да се изпразнят заради гръцката криза, каза банкерът и уточни – ОББ, Пиреос, Алфа Банк и Пощенска банка, която е клон. Представител на Пощенска банка веднага се включи и каза, че собствеността ѝ е сменена и собствениците са канадци. Той обаче призна, че банките са създадени с гръцки капитал, но са ликвидни, управляват се по наши правила и не зависят отдавна от гръцки пари. Има ограничение банка от Гърция с един и същи собственик с българска банка да тегли пари, за да захранва банкомати – това се следи и от БНБ. Отделно българската банкова наличност не е достатъчна, за да реши гръцкия проблем. Гръцките банки сега са на практика собственост на ЕЦБ и се контролират от ЕЦБ, посочи Хампарцумян.

По отношение на валутния борд у нас и евентуалната смяна на валутата в Гърция, банкерът уточни, че евентуалната „нова валута” ще падне дотам, докъде оцени пазарът. Ние трябва да си поставим като национална цел влизането е еврозоната и Европейския банков съюз, категоричен беше Хампарцумян. Ако бяхме там при случая КТБ, щяхме да имаме далеч по-различна подкрепа от ЕЦБ. Не е по-добре да си наполовина бременен – или имаме пълна подкрепа от всички членове на еврозоната и ЕС, или сме някакво животно ни риба, ни рак и всеки ден се чудим какви са ни националните приоритети. Ако толкова се чудим, да направим референдум към кого да се присъединим – де да знам, и „Ислямска държава” и има, каза Хампарцумян. Сега идвали американски танкове и някого сме щели да ядосаме – ами ще го ядосаме, част сме от определени съюзи, добави банкерът.

Разбира се, при директен бизнес с Гърция сега малкият и среден бизнес в България ще пострада. Ако обаче нямат, могат да спечелят. Вече е страшно, няма какво да се говори колко страшно ще стане сега. Ние се оправяме и намираме начин да се оправим, каза Хампарцумян.

Злорадството срещу обикновените гърци си е за сметка на тези, които го упражняват. Това са кретенски настроения – тези, които злорадстват, са комплексирани хора. Ние имаме интерес комшиите ни да са добре, да си търгуваме с тях. Трябва да се надяваме, че гръцката държава ще бъде вкарана в определени рамки, заяви Хампарцумян.

Гръцкото правителство публикува въпроса за референдума

Гръцкото правителство публикува въпроса, който ще бъде зададен на референдума в неделя (5 юли). Гласоподавателите ще трябва да решат да...

Банкерът определи като „комунистически щуротии” вариантът да се взема повече от гръцките богаташи, за да се намерят пари за дълговете. Няма да стигнат тези пари, каза той. И добави, че Русия не може да издържа Гърция и този вариант също е немислим – Москва да разцепи ЕС, като помага финансово на Атина.

За финал Хампарцумян защити Иван Искров като професионалист, но добави, че едва ли щял да го вземе на работа, защото той нямало да има интерес. А по отношение на КТБ банкерът коментира, че "е съвсем друг въпрос" дали ще се върнат всички пари, източени от банката на Цветан Василев. Най-вероятно ще разберем кои са крадците, както сега разбираме какво е било "Държавна сигурност". Цяло котило ченгета - така Хампарцумян коментира информацията, че Дарина Павлова също е била част от ДС. Банкерът обаче отказа да каже кой е искал да влизаме в банкова ваканция след избухването на кризата в КТБ, като само каза, че сегашният финансов министър Владислав Горанов е бил против.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com