Гърция е водещ пазар за българския износ на пшеница, електричество и слънчогледово олио

10879
Гърция е водещ пазар за българския износ на пшеница, електричество и слънчогледово олио
Снимка: Getty Images/Guliver

За периода 2010-2014 година Гърция е водещ пазар за България за износа на пшеница, електроенергия и слънчогледово олио. Това се казва в анализ на Центъра "Външноикономическо сътрудничество" при Българската стопанска камара (БСК).

Малък, но все пак спад от 1 % връща България отново на 65-то място в света по износ на стоки за 2014 г., с 2 места по-надолу спрямо 2013 г., се казва още в доклада.

Борисов: Стабилността на ЕС и на еврозоната е от първостепенно значение за България

За България стабилността на ЕС и на еврозоната е въпрос от първостепенно значение, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време ...

Българският износ, измерен в щатски долари, е 29,314 млн. щ. д. Износът, измерен по този начин, позволява съпоставка с всички други държави и използването на статистиката и инструментите на Световната търговска организация (СТО).

Една от причините за отрицателните данни би могла да се търси в курса на щатския долар, смятат анализаторите. Друг фактор са колебанията в цените, които влияят значително върху намалението на износа на нефтени продукти и горива. Що се отнася до медта, българският износ количествено расте, но цената на метала на световните пазари пада, поради спад в търсенето в Китай, който е основният потребител.

Сред водещите експортни борсови стоки голям спад на цената бележат слънчогледово семе – 10,1%, руди и концентрати от благородни метали – 11,7%, медни руди и концентрати – 28,7%, слънчогледово олио – 34,1%, рапица – 17,8%.

Сред водещите пазари по-значителен спад регистрираме в Китай – 18%, Русия – 8%, Испания – 10%, Сърбия – 8%, Украйна – 55%. Печелим пазарни позиции в Белгия – 42%, основно поради двойно увеличение износа на мед, Сингапур – 71%, където се пренасочи износът на горива от Гибралтар, Полша и Чехия с по 12 %, Алжир – 94%, поради увеличен износ на горива.

Няколко лаишки извода за Гърция

Вече два дни различни мъдри глави мислят по телевизионни студиа и вестници какво ще има да става с Гърция след категоричното „не&...

Повече за експортните стоки и водещите пазари за България за периода 2010-2014 година четете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика