Гуверньорът на БНБ не иска криминализиране на даването на лоши кредити

26891
Гуверньорът на БНБ не иска криминализиране на даването на лоши кредити
Снимка: БГНЕС

Не само в България, ами никъде по света не се носи наказателна отговорност за даване на лоши кредити. Това заяви гуверньорът на БНБ Иван Искров по време на извънредното заседание на Бюджетната комисия на парламента във връзка със случая "КТБ".

Самият Искров като народен представител през 2005 година гласува срещу отпадането на този член от Наказателния кодекс. Според него това е освободило кредитирането. У нас за кредит за бизнес задължително се иска обезпечение, докато в Западна Европа не е точно така, защити Искров сегашната система.

Управляващите са знаели, че от КТБ липсват милиарди, твърди Борисов

За съжаление най-лошите ми прогнози се сбъднаха. Явно управляващите са знаели, че дупката в банката е 3,5 млрд. лева и по тази причина...

Никой не е предлагал т.нар. банкова ваканция по време на срещата между БНБ и политическите партии в края на миналия месец и по-точно след случая с Първа инвестиционна банка, категоричен беше Искров. Председателят на Бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев го подкрепи и посочи, че е имало няколко срещи. Сложността на казуса се обуславяше и от факта, че атаката срещу ПИБ беше в петък, а в понеделник рискувахме да има системен риск. Разисквахме различни варианти в различни формати, имаше предложен вариант да се затворят банките за ден-два, за да се осигури капиталова ликвидност. Но финансовият министър нареди емитиране на дълг от 1,2 млрд. лева – аукционът беше за петмесечни сконтови държавни ценни книжа. Директорите на търговските банки го подкрепиха, казаха какво могат да купят и ситуацията беше решена, заяви Цонев.

Междувременно избухна и скандал между депутата от ГЕРБ Александър Ненков и проф. Румен Гечев, който е най-известен като вицепремиер в правителството на Жан Виденов. Ненков посочи, че вината за банковата криза не е само на БНБ, ами и на държавата и посочи Гечев като човек, говорещ по темата. Гечев избухна и заяви, че Ненков не може да обижда "професори от УНСС". Ненков му отвърна с въпрос как така се случва по време на управление на БСП да се изнасят пари от банки, да има банкова криза и да ставаме свидетели на едно и също.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика