Греков: Държавата ще поощрява и дори принуждава кооперирането

20721
Греков: Държавата ще поощрява и дори принуждава кооперирането
Снимка: БГНЕС

Голямата ни идея е да насочим парите от Европа към сектори извън производството на житни култури и зърно – главно плодове и зеленчуци. Това каза министърът на земеделието и храните Димитър Греков.

По думите на Греков през новия програмен период по Общата селскостопанска политика (ОСП) ще се направят специални мерки за поощряване на производството на плодове, зеленчуци, както и за животновъдство. Греков обаче за пореден път призова производителите в тези сектори да се обединят, за да могат да отговорят на условията на пазара – когато има поръчки за големи количества, да има браншови организации, които да могат да задоволят търсенето.

Греков: Няма да има по-ниско ДДС за земеделието

Министерството на земеделието и храните не обмисля намаляване на ДДС върху селскостопански продукти – плодове и зеленчуци. Това з...

Преди Великден самият аз гледах статистиката и разликата в цените на агнешкото в различните региони е огромна, каза Греков в предаването на Емил Кошлуков по ТВ7. Около 43% от продукцията на зеленчукопроизводителите в Европа се продава от браншови организации, а в България сега има само три такива организации, посочи земеделският министър. В България обаче всеки иска да си е сам шеф, а към кооперациите има недоверие. Но времето е такова, че само с кооперации, с браншови организации може да се търгува реално, защото само те са способни да доставят необходимите количества на едро.

За да има обединение в България, ще има нови мерки, които да принудят производителите да се обединят, категоричен е Греков.

Земеделският министър обяви, че през следващия период на ОСП е предвидено по-малките производители да имат и възможност да продават директно на краен потребител. Например животновъдите могат да си направят месарници.

На въпрос дали ще има забрана на типичните български сортове плодове и зеленчуци от ЕС, Греков увери, че такава опасност няма.

Спряхме контрабандата на плодове и зеленчуци, хвали се МЗХ

По-малко от половин месец след като министърът на земеделието и храните Димитър Греков се закани да отреже крилата на контрабандния вно...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика