Готвят по-сериозни санкции за ЕРП-тата

16183
Готвят по-сериозни санкции за ЕРП-тата
Снимка: БГНЕС

По-високи глоби за електроразпределителните дружества, които не спазват наредбите. Това предвиждат законови промени, съобщи председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев в Хасково.

Поводът са именно проблемите със сметките за електричество от последния месец. Утре за обяснения в парламента ще бъдат поканени представители на трите електроразпределителни дружества.

EVN и "Енерго-Про": Не отчитаме тока през 40 дни

По-рано днес стана ясно, че по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов започва проверка на отчитането на месечните сметки...

Промените, които предстоят, са да се повишат санкциите. Те в момента са от 20 хиляди лева до 1 милион лева. „За мен санкции от 20 хиляди лева в този случай, който вълнува цялата страна и донякъде прилича на това, което се случи през 2012 година, са недопустими”, обясни бившият министър. Той допълни, че санкциите трябва да бъдат достатъчно високи, информира агенция "Фокус".

"Моето мнение е, че минималната санкция трябва да бъде завишена десет пъти т.е. да започва от 200 хиляди лева, защото сега има възможност регулаторът по закон да прецени, че нарушението е за 20 хиляди лева, а не за повече. „Енерго-про” формално са спазили наредбата. Проблемът е от небрежност. Как успяха останалите ЕРП-та да създадат такава организация, че дори и в почивните дни да се отчетат на 30-ия или 31-вия ден електромерите, а „Енерго-про” ги отчетоха преди празниците и след празниците”, допълни Добрев.

Вървят одити в дружествата. „Трябва да установим дали разходите в тези дружества в последните години са били ефективно направени. Сигурен съм, че те могат да се управляват и по-добър начин", поясни шефът на ресорната комисия.

Той коментира, че цената на електроенергията я определя регулаторът и не може да се очакват чудеса в посока на много по-ниска цена. „За сметка на това обаче, потенциалът в намаляване на сметките за енергийна ефективност е 30%, 40%, 50% за всяка една сметка. Вредно е правителството да говори колко ще струва токът, защото имахме един премиер, който имаше чувството, че цената на тока ще падне с 5% и на следващия ден тя падаше с 5%. Една година по-късно сме в ситуация на дефицит между 600 и 800 милиона лева на годишна база”, уточни Добрев.  

Плевнелиев: Българската енергетика може да стигне до фалит

Българската енергетика може да стигне до фалит, ако не бъдат предприети незабавни реформи. Предупреждението отправи президентът Росен П...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика