Горанов с призив: Тегленето на големи суми не е разумно

11812
Горанов с призив: Тегленето на големи суми не е разумно
Снимка: БГНЕС

Неслучайно с УС на Фонда и след консултации взехме решение първият трансфер на средства да бъде безплатен. Изтеглянето на огромни суми в брой нито от гледна точка нито на икономическата логика, нито от гледна точка физическата сигурност на вложителите. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет.

Правителството е одобрило заем на 2 млрд. лева на Фонда за гарантиране на банките, който е за 5 години и половина с възможност за усвояване на заема на части и фиксиран лихвен процент от 2.95%. Той е формиран на база доходността, с която се финансира правителството с минимална премия отгоре, информира агенция "Фокус".

Решават неясноти около изплащането на парите в КТБ със законови промени

Притежателите на влогове с префернциални лихви в Корпоративна търговска банка (КТБ) не са защитени и няма да получат гаранция от Фонда ...

„Веднъж годишно на всеки 15 април Фондът ще прави лихвени плащания към правителството. Еднократно погасяване в срок до 15 април до 2020 година с включена опция за предсрочно погасяване изцяло”, обясни министърът.

Според министъра става въпрос за рутинна операция в контекста как да осигурим ликвидна подкрепа с оглед на това от 4 декември да започне изплащането и то да бъде гарантирано, информира агенция "Фокус".

Горанов увери, че правителството е създало организация и е подготвило физическата сигурност на над 1500-те точки на 9-те търговски банките, които ще изплащат гарантираните влогове.

„Няма причина да се създава напрежение от първия ден на плащане”, заяви той. В допълнение беше обяснено: "Ние препоръчваме да не се създава паника и да си изберат търговска банка, в която да продължат да съхраняват своите средства".

Горанов: Гарантираните депозити в КТБ ще бъдат изплатени в срок

Законовите срокове за изплащане на всички гарантирани депозити в КТБ ще бъдат спазени, държавата има готовност да осигури необходимите ...

255 000 са вложителите с гарантирани депозити в Корпоративна търговска банка, заяви миналия вторник новият председател на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков.

Съответно общата сума на гарантираните сметки е 3,6 милиарда лева. Парите ще бъдат осигурени в клоновете на деветте обслужващи банки, които бяха обявени на 24 ноември (понеделник). Въпреки първоначалните намерения поне в първите събота и неделя след началото на изплащането клоновете да работят извънредно, това няма да се случи по технически причини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика