Горанов не намери вина в държавата за акцизните складове и за скъпите горива

5063
Горанов не намери вина в държавата за акцизните складове и за скъпите горива
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е виновна. Така финансовият министър Владислав Горанов коментира горещата тема за акцизните складове, в които по закон всеки вносител на горива трябва да държи продукцията си.

Още вчера (3 септември) говорителят на КЗК Марио Гаврилов напомни за секторния анализ на КЗК на пазара на горивата от 2011 година. Основният извод е, че 80% от акцизните складове по онова време са били собственост на „Лукойл“. Акцизът у нас оскъпява много вноса на горива и това пречи за по-ниски цени, каза Гаврилов, който поясни, че КЗК е поискала от държавата да реагира – например със споразумение за ползване на акцизни складове в Румъния и Гърция или със създаване на държавни акцизни складове.

Може да сключим споразумения за ползване на акцизни складове в чужбина

Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев се ангажира да предложи сключването на междуправител...

Според Горанов обаче за липсата на конкуренция при акцизните складове е виновна КЗК. Той заяви, че не е коректно да се вини режимът на данъчните складове за високите цени и че ако КЗК смята, че достъпът до складовете е картелиран, то КЗК трябва да вземе мерки. Горанов препоръча на следващия състав на КЗК да насочи усилията си по този въпрос, пише „Дневник“. Финансовият министър добави, че режимът на данъчните складове би трябвало да улеснява конкуренцията, защото позволява внос с отложено плащане на акциз и ДДС.

По въпроса със споразумения за ползване на акцизни складове в съседни на нас държави, Горанов заяви, че това нямало да реши проблема със скъпите горива. "При внос в страната от чужд данъчен склад търговецът трябва да плати акциз и ДДС и тогава да изпрати горивото в бензиностанцията или, ако не плати ДДС и акциз, да го вкара в български данъчен склад. Не вярвам проблемът да се корени в това, не идентифицирам проблема така, както го поставяте", каза финансовият министър.

Как върви събирането на акциза и приходите за хазната като цяло - научете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика