Горанов: Спокойно, банките у нас с гръцки собственици са малко

10823
Горанов: Спокойно, банките у нас с гръцки собственици са малко
Снимка: БГНЕС

Едни от най-големите рискове от Гърция не са свързани толкова с нашата банкова система. Делът на банките с гръцка собственост в България е малък. Ликвидността в тях е на много добро равнище. Няма причина за смущение.

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на изслушване в бюджетната комисия на НС, предаде БГНЕС.

Според Горанов, трябва да научим, че популизмът и недоброто управление води до криза в държавите с дългосрочни последици. "Не очаквам негативно проявление на проблемите в Гърция у нас в краткосрочен план. Надявам се да няма преструктуриране на еврозоната в резултат на ситуацията с Гърция. Популисткото правителство в Гърция не показва никакво решение за проблемите, за радост популизмът в България не е взел такива върхове", коментира той.

Запитан защо се е снимал с кандидата за управител на БНБ на ГЕРБ-Димитър Радев на стълбите на БНБ, Горанов отговори, че няма нищо по-естествено, от това, когато имаш позиция да я демонстрираш и показваш. "Това, че финансовият министър и партия ГЕРБ сме номинирали кандидат за управител на БНБ показва само възможността да поемем отговорност за управлението на една от най-важните институции в държавата. Не съм водил Димитър Радев в БНБ, защото той многократно я е посещавал в качеството си на зам.-министър", каза Горанов.

"Ако бях някое поднадзорно лице сигурно щяхте да питате финансовият министър какво прави с най-добрия кандидат за БНБ. Избираме кандидат за 6 години. Зад него трябва да има и някой, който политически да носи отговорност. Напълно приемам това, че вероятно фаворизирането на един пред друг кандидат би могло да дразни, но няма лошо в демократичния процес, когато заявиш позиция кого подкрепяш", посочи финансовият министър.

ЕЦБ отново вдигна тавана на помощта за гръцките банки

Европейската централна банка вдигна днес за пети път през последните осем дни тавана на спешната помощ за гръцките банки, съобщи пред ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика