Гечев атакува: Горанов защо не иска ПИБ да си върне заема предсрочно?

22247
Гечев атакува: Горанов защо не иска ПИБ да си върне заема предсрочно?
Снимка: БГНЕС

Числатата, дадени на сайта на финансовото министерство, са категорични – още 4,6 млрд. лева трябва да платим през тази година, защото платихме 1,8 млрд. долара външен заем. През 2016-та година имама 200 млн. лева външен дълг, а през 2017 година – е 1,8 млрд. лева. Получава се 8,4 млрд. лева външен дълг, а не толкова, колкото казват от ГЕРБ, обясни проф. Румен Гечев, министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов.

Бързо избухна спор между Гечев и депутата от ГЕРБ Владимир Николов колко пари държавна помощ трябва да върне Първа инвестиционна банка – според Николов 1,2 млрд. лева, според Гечев – 900 млн. лева, които ги е казал лично финансовият министър. Как може г-н Горанов да не иска тези пари да се върнат по-рано, като ПИБ сама изявява желание? Заемът е 2%, а за колко дава ПИБ кредити – при по десетина процента. Тези 8% разлика къде отиват и в кои джобове, попита Гечев.

Миков ще сезира КС, ако няма президентско вето за дълга

Председателят на БСП Михаил Миков заплаши да сезира Конституционния съд за днешната ратификация на заема от 16 милиарда лева. Единств...

Втората лъжа на ГЕРБ е, че всяко правителство финансира външен и вътрешен дълг. Къде е вътрешният дълг? Защо ще вземаме външни пари, а българските банки трупат депозити и се чудят какво да си правят парите, попита Генчев в предаването „Лице в лице” на bTV. Дълг взема всяка страна – въпросът е каква е лихвата, за какво се вземат пари, добави той.

По въпроса с лихвата – никой не може да каже какви ще са лихвите догодина и през 2014 година. Абсолютна лъжа е, че можем да вземем 8 млрд. лева дълг евтино. Може да вземем само 6,9 млрд. лева общо за годината, не повече – това е по Закона за държавния бюджет, подчерта Гечев.

Знаехте ли, че ратификацията на договора за нов външен заем ще мине? На този въпрос Николов отговори, че е мислил, че всички щели да се вслушат в аргументите на финансовия министър Владислав Николов.

Ние ратифицирахме договор за дилърство, а не сме взели никакъв дълг. Имаме дълг от 9,5 млрд. лева за тази година, 1,7 млрд. за следващата и 4 млрд. лева за 2017-та година, обясни Николов.

Гласуваха ратификацията на дълга и на второ четене

Депутатите приеха и на второ четене ратификацията за външния дълг. Предложението бе подкрепено от 157 народни представители, 48 бяха пр...

От 2009 до 2017 година планираме да утроим държавния дълг и причините са бюджетните дефицити. Моята оценка е, че няма причина да има дефицити, а излишъци – особено през тази година, каза заемалият много министерски постове Николай Василев.

Знаете какво заварихме като дойдохме на власт – 3,5% дефицит от БВП, каза Николов. И веднага се скараха с Гечев кой е виновен за КТБ, заради която сега се плащат милиарди. Николов добави, че във фискалния резерв влизат над 1 млрд. лева, които трябва да дойдат като плащания от ЕС, но още ги няма. Ама вие мислите, че ще ви замразят фондовете от Брюксел ли, атакува Гечев.

Който дойде на власт, почва да харчи веднага и отиваме на увеличение на дълг. Никой – от ГЕРБ или БСП, не каза какво би направил, за да рестартира икономиката. Ако така караме, десертът в България ще е гръцки, подчерта Василев. Нашето притеснение е, че никой от ГЕРБ не казва за какво ще се използва дълга при заложените дефицити, отвърна Гечев. Въпросът е бюджетният дефицит да е в рамките на 2-3% - куп икономики работят по този начин, Япония и САЩ. Естония не е такъв пример – 20 години излишъци и е уважавана държава, контрира Василев.

Дойде ред да бъде подканен Николов да каже какви реформи ще прави правителството. Той посочи на първо място „спокойствието във финансовата сфера”. Сринахте държавата с КТБ, а при Жан Виденов сринахте 14 банки, нападна Николов. И разговорът се изроди в реплики „лъжете”, а Гечев посочи, е реформата на ГЕРБ е да не влизат линейки в циганските квартали.

Циркът няма край - още днес договорът за дълга се гласува на второ четене

Пълният цирк в Народното събрание продължава. След като договорът за посредничество с четири международни банки за теглене на заем от д...

Защо Орешарски внесе 1,2% дефицит в бюджета си, а реформаторското правителство го прави от 3%? И двете страни казват частично истината, а не описват пълната картина, сложи финал Василев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика