Газовата връзка с Гърция ще се строи с бюджет за 2015 г. от 10 млн. евро

6111
Газовата връзка с Гърция ще се строи с бюджет за 2015 г. от 10 млн. евро

Беше одобрен бюджетът на проектната компания за изграждане на междусистемата връзка Гърция – България за 2015 г., който възлиза на 10 млн. евро. Това стана по време на първата среща на Работната група на високо равнище и на експертната работна група за „Вертикалния газов коридор“ по инициатива на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, съобщават от икономическото министерство.

"Вертикалният газов коридор” е съвместна инициатива между България, Гърция и Румъния, насочена към засилване на регионалното енергийно сътрудничество чрез гарантиране сигурността и диверсификацията на доставките на природен газ в съответствие с позицията на Европейската комисия, че всяка страна от региона на Централна и Югоизточна Европа трябва да има поне три източника на природен газ.

Шефчович обещал на Борисов, че интерконекторът с Гърция ще се строи с европейски пари

Европейската комисия ще финансира строежа на интерконектора между България и Гърция. Имам уверението на Шефчович и на всички колеги, че...

В срещата участваха вицепремиерът на България Томислав Дончев, министърът на производственото реконструиране, околната среда и енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис и Адриан Албулеску, държавен секретар в министерство на енергетиката на Румъния.

По време на срещата по Вертикалния газов коридор акционерите в проектната компания за изграждане на междусистемата връзка Гърция – България подписаха основните принципи, които ще залегнат в споразумението за развитието на проекта.  По думите на министър Петкова постигнатият днес напредък позволява строителните дейности по интерконектора да започнат през месец март 2016 г., а тръбата да бъде изградена до 2018 г.

Инициативата за "Вертикален газов коридор" е регионална подгрупа към Групата на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа. Подгрупата ще сътрудничи и ще работи в тясна координация с Групата на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа, за да се подобри кооперирането, инфраструктурата и доставките на природен газ в региона.

По време на първата среща днес в София трите страни приеха принципно правилата за работа на работната група и поеха ангажимент те да бъдат изпратени на ЕК за последващо съгласуване.

В Турция Петкова изсипа куп уверения, че работим за интерконекторите

По време на церемонията за полагане на първата тръба от Трансанадолския газопровод ТАНАП, която се проведе в турския град Селим, енерги...

"Газовата карта на Югоизточна Европа се променя. В този процес ние работим активно, за да сме готови за всички възможни сценарии - транспонирането на газ в различни посоки и получаване на газ от различни източници, включително и местен добив. Често говорим за диверсификация и независимост. Ако няма свързаност между съседните държави, тези понятия са празни. Нужни са ни споразумения и договорености за транзит на газ“. Това каза в рамките на срещата вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите на енергийния министър Теменужка Петкова свързването на мрежите на Гърция, България и Румъния е в унисон с целите на Европейския енергиен съюз за сигурност и постигане на по-свързан, конкурентен и устойчив енергиен пазар. Един от водещите приоритети на българското правителство е реализацията на газовите връзки със съседните на България страни, допълни Петкова. „Ключов сред тях е интерконекторът с Гърция, за който получихме подкрепа и разбиране както от ЕК“.

Изграждането на необходимата инфраструктура в рамките на „Вертикалния газов коридор“, свързващ Гърция, България и Румъния ще осигури непрекъснати двупосочни доставки. По-доброто регионално сътрудничество между страните ще гарантира сигурността на газовите доставки и ще даде възможност за по-лесен достъп до финансиране на проектите от общ интерес.

Страните се ангажираха да изготвят анализ на съществуващата газопреносна мрежа на тяхна територия, както и да очертаят възможните източници и маршрути за доставка на природен газ с цел осигуряване на надежден пренос на природен газ от Юг на Север и обратно.

Строежът на интерконектора с Гърция стартира през 2016 г.

Строителната фаза на интерконектора ще започне през 2016 година, а се планира съоръжението да влезе в експлоатация в първото тримесечие...

Предвижда се работната група на високо равнище „Вертикален газов коридор“ ще заседава във формат министри поне два пъти годишно, а експертният състав ще провежда минимум три заседания за същия период. Домакин на следващото заседание на експертната подгрупа през юни ще бъде Букурещ, а на групата на високо равнище през октомври Атина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика