Гарантираните влогове в КТБ - възможностите, за които не се обелва и дума

46616
Гарантираните влогове в КТБ - възможностите, за които не се обелва и дума
Снимка: thinkstock

Фондът за гарантиране на влоговете в България, за когото куп икономически и финансови светила изразиха съмнение, че може да покрие дупката в Корпоративна търговска банка (КТБ), може да получи помощ от подобен фонд в друга страна-членка на ЕС. Това става ясно от Директива 2014/49/EC на Европейския съюз.

В чл. 12, точка 1, се посочва, че Схема за гарантиране на депозити, каквато е Българският фонд за гарантиране на влоговете, може да получи помощ от Схема за гарантиране на депозити от друга страна-членка на ЕС. Заемът трябва да бъде върнат в срок от пет години.

Реформаторският блок поиска Цацаров да бъде разследван заради КТБ

Реформаторският блок поиска официално главният прокурор Сотир Цацаров да бъде отстранен от разследването на случая "КТБ". От Блока иска...

Още в края на миналия век Европейският съюз е предвидил възможност да има сливане на Схеми за гарантиране на депозити (СГД) на различни страни-членки на Съюза. С други думи – при желание, два или повече Фонда за гарантиране на влогове на различни страни-членки могат да се обединят, за да си помагат.

Идеята е заложена в член 4 на Директива 2014/49/EC, която е „наследникът” на Директива 94/19/EC. Точният текст четем в точка 1 на член 4: „Всяка държава-членка осигурява в рамките на своята територия създаването и официалното признаване на една или повече Схеми за грантиране на депозити (СГД). Това не изключва сливането на СГД от различни държави-членки или създаването на презгранични СГД. Одобряването на такива презгранични или слети СГД се извършва от държавите-членки, в които са установени съответните СГД”. Разковничето обаче е, че това се прави на доброволна основа.

Европейските законодатели са предвидили сливането на СГД да става на доброволна основа. Припомняме, че нашият Фонд за гарантиране на влоговете, който би трябвало да покрие влоговете и депозитите в Корпоративна търговска банка (КТБ) до 100 хил. евро, е създаден на практика като джентълменско споразумение между банките в България – те внасят годишно определено количество провизии, които зависят от обема на депозитите, но няма задължително условие за внасяне във Фонда. За тази година, още към края на март, всички банки, които са членове на Фонда за гарантиране на влоговете, са внесли годишната си вноска – общо 263 млн. лева. Ако някой не беше внесъл вноска до 31 март, то се начислява лихва съгласно българското законодателство.

В противовес на българското положение от ЕС искат до 3 юли, 2017 година, да бъде проведен стрес тест за състоянието на Фонда ни за гарантиране на влогове. Това изискване не е само към нас – то важи за всички СГД в ЕС. Освен това, най-малко веднъж на три години трябва да има такъв стрес тест (чл. 4, т. 10).

И ВАС потвърди искането за 72 часа арест на Цветан Василев

Софийският апелативен съд потвърди решението на първата инстанция и не уважи жалбата на Цветан Василев срещу решението на Софийския г...

Още по-интересно е положението със срока, в който трябва да започне изплащането на депозити и влогове от КТБ. Според промяна на чл. 10 от 11 март, 2009 година, срокът за започване на изплащане е 20 работни дни от датата на решението на БНБ за отнемане на лиценза на банката (чл. 10, параграф 1). При изключителни обстоятелства дадена Схема за гарантиране на депозити може да се обърне към компетентните органи за удължаване на срока. Такова удължаване не надвишава 10 работни дни, подчертава европейската директива.

По последни данни натрупаната сума в родния фонд е 2.1 млрд. лева, докато общо гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка са за 3.6 млрд. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com