ГЕРБ се отказва от спорната точка 3 от проекторешението за КТБ

17024
ГЕРБ се отказва от спорната точка 3 от проекторешението за КТБ
Снимка: БГНЕС

"Групата реши да предложим трета точка от проекторешението на бюджетната комисия да отпадне". Това съобщи председателят на комисията Менда Стоянова пред журналисти след среща на парламентарната група на ГЕРБ, продължила около 10 минути.

По останалите три точки ще бъдат представени редакционни корекции. 

От ПФ питат Чобанов каква е гаранцията му като бивш финансов министър, че случаят КТБ няма да се повтори

Каква е гаранцията ви, господин Чобанов като бивш финансов министър, че случаят КТБ няма да се повтори с други банки. Този въпрос задад...

Депутатът от ГЕРБ обясни решението на групата: "Идеята на трета точка беше в кратки срокове да бъде изработена промяна, която да транспонира текстовете от директивата, чието наше задължение е да ги транспонираме до 31 декември, които досега не са транспонирани. Идеята беше да се транспонират веднага, за да могат евентуално да се използват за оздравяване на банката при подходяща оферта и желание на инвеститор".

Изчетеното от Иван Искров предложение на Оманския фонд беше наречено "нагло предложение" от Стоянова. Според нея то показва, че намеренията на въпросния инвеститор не са сериозни. "Те искат оздравяване на банката, но нямат достатъчно изисквания към себе си за оздравяването, докато имат такива към държавата. Ще призовем точката да се оттегли и да не се гласува в зала", каза депутатът от ГЕРБ.

ГЕРБ обаче държат на точка първа, която според Стоянова гарантира, че българските банкови закони ще бъдат в синхрон с европейското законодателство. Депутатите от групата на Бойко Борисов гарантират и за втора точка, която ще гарантира незабавното изплащане на гарантираните депозити на граждани. "Срокът за транспониране на европейската директива е догодина през юни, а ние настояваме това да се случи сега", обясни депутатът.

За ролята на Иван Искров

Кънев стисна ръката на Борисов заради КТБ

Благодарих и стиснах ръката на Бойко Борисов. Той каза много разбираемо повечето неща, които исках да кажа. Това заяви по време на днеш...

Мисля, че г-н Искров, дори да няма основания да бъде считан за нарушител по закона, да носи каквато и да било законова отговорност, има морална отговорност към цялото общество. Това заяви още Стоянова, предаде "Фокус". Тя добави, че Искров е управител на банката и точно по негово време е имало пробив, което е недопустимо.

От своя страна Лиляна Павлова от ГЕРБ заяви, че независимият орган БНБ трябва да спази закона такъв, какъвто е и да понесе своята отговорност - защо се бездейства четири месеца и защо квестурата не оздрави банката.

„Трябва да се даде ясен отговор защо тази банка не беше оздравена и защо днес управителя на БНБ заяви, че тя не може да бъде оздравена и защо обяви, че след като бъдат осчетоводени всички тези описвания, тя ще има отрицателен резултат”, посочи Павлова. Тя добави: "Прехвърляйки обаче удобно топката на политиците казва кажете ми да спазя закона, или поемете вие отговорността за фалита на нашата банка".

„Ние считаме, че има неизпълнение на функциите по банков надзор, които трябва да бъдат изпълнявани от БНБ и компетентните лица трябва да понесат своята отговорност”, каза още Лиляна Павлова.

Бойко Борисов не иска спасяване на КТБ

До сутринта имах надежда, че КТБ ще бъде спасена. Изказването на Иван Искров ме убеди, е такава надежда няма. Това заяви лидерът на ГЕР...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика