ГЕРБ няма да оттегли спорната пенсионна реформа

29148
ГЕРБ няма да оттегли спорната пенсионна реформа
Снимка: БГНЕС

Не виждам причина да оттегляме това предложение (спорните поправки, касаещи парите за пенсия) – залата ще реши. Това каза пред журналисти в парламента председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

„До сега не съм чула от нито една партия и от т.нар експерти смислен аргумент по същество. Не сме получили такъв, който да ни убеди, че това, което предлагаме е неправилно – хората да имат избор, да решават къде и по какъв начин да внасят вноските си и по какъв начин да се пенсионираме", обясни депутатът от ГЕРБ, цитирана от агенция "Фокус". Тя допълни, че това, което партията предлага, е държавата да поеме гаранцията, а не както е в момента - всеки един от осигурителните лица да носи отговорността сам за себе си.

Менда Стоянова продължава да поучава протестиращите срещу пенсионната реформа

"За мен бяха много интересни протестите снощи и би ми било много интересно кои са хората, които бяха на тези протести. Защото да излезе...

„Единственият аргумент, който обсъждаме в момента, е трябва ли наистина тази възможност да бъде еднократна или трябва да се даде възможност на още един избор на човека, който е направил първия си избор. Това е единственият смислен аргумент, който чухме и разбираме, че трябва да помислим по него“, каза още Стоянова.

"Няма промяна в позицията на ГЕРБ. Предложенията ни влизат в пленарна зала, няма да бъдат оттеглени и ще бъдат гласувани". Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти след заседание на парламентарната група на ГЕРБ.

От партията са отворени между 1 януари и 31 март догодина, в рамките на дебата за цялостен пенсионен модел, да приемат и тезата да се даде възможност за втори избор. Т.е. ако осигуряващ се е избрал да прехвърли партидата си от универсален пенсионен фонд към Националния осигурителен институт (НОИ), впоследствие да може да прехвърли отново вноските от НОИ към универсален фонд, информира Дневник.bg.

"Няма национализация, няма административни решения, няма натиск. Ще гарантираме още по-голяма свобода на избора, защото има обвинения към нас, че еднократното решение не е справедливо достатъчно”, коментира финансовият министър. Той даде пример с други държави, където този въпрос е решен по много по-недемократичен начин.

Менда Стоянова не отговори защо можем да идем в НОИ, но не и да излезем

Категорично родените след 1959 година остават в положението, в което са, освен ако изрично не поискат да се осигуряват изцяло в НОИ. То...

""Ние даваме максимален избор хората сами да носят отговорност за действията си”, каза още Владислав Горанов. Той отбеляза, че срокът в, който този избор може да бъде направен, е до датата на пенсиониране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com