Европейската комисия готви помощи за производителите на череши

7587
Европейската комисия готви помощи за производителите на череши
Снимка: Gettyimages

Производителите на череши и други летни плодове може да бъдат включени в програмата за подпомагане на земеделците на Европейската комисия заради ембаргото срещу Русия. Това съобщи еврокомисарят по земеделие Фил Хоган, цитиран от „24 часа“. Все още обаче мярката подлежала на обсъждане в комисията.

В момента тече обсъждане на продължението на програмата за подпомагане с другите европейски дирекции, обясни комисарят. В края на седмицата той ще бъде на посещение в София.

4-5 млн. лв. губят производителите на череши заради ембаргото на Русия

В разгара на черешобера изкупуването в Кюстендил спря. Ценовите оферти се сринаха до 50-60 ст. за килограм череши. Невиждащи изход от с...

Все още е рано да се говори за определена сума, която би получил един производител, тъй като не е определен бюджетът, допълни Хоган.

Малко от българските земеделски производители биха имали обаче шанс да получат директни компенсации заради ембаргото, обясни комисарят. Преди няколко дни стана ясно, че от наложеното ембаргo спрямо Русия, производителите губят между 4 и 5 млн. лева.

„Износът на България като земеделска продукция за Русия е малък. При вас рискът идва от това, че големи износители като Полша и Румъния могат да потърсят пазар за непродадената си продукция в България и така да навредят на българските фермери“, обясни Хоган.

Заради това продължението на програмата ще е насочено главно към изкупуване и блокиране на определени количества продукция от Полша и Румъния.

Черешопроизводителите в Кюстендил обсъдиха създаването на сдружение

Производителите на череши в Кюстендил обсъдиха създаването на сдружение, „Фокус”. След протеста на черешопроизводителите з...

„Така индиректно ще се помогне на българските производители, тъй като техният пазар няма да бъде зает от внос“, каза комисарят.

7,5 млрд. евро са определени за България за земеделски субсидии и развитие на селските райони до 2020 г., напомни още еврокомисарят по земеделието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика