Епископ Тихон: Ако зависи от работодателите, ще им работим 24 часа

8658
Епископ Тихон: Ако зависи от работодателите, ще им работим 24 часа
Снимка: БГНЕС

Да не се работи през почивните дни и през празниците – това е най-новата идея на Българската православна църква (БПЦ) и синдикатите, около която вече се вдига шум.

Според Чавдар Христов от КНСБ идеята е видяла бял свят по време на среща на патриарх Неофит и президента на КНСБ Пламен Димитров. Пред Нова телевизия Христов припомни, че и папата е излязал с такова предложение преди няколко месец.

Църквата против работата в събота и неделя

Практиката да се работи в събота и неделя, както и през празничните дни, да бъде ограничена. Тя трябва да остане само за работещите в...

От 2001 година законът е либерализан и лека полека, за 15 години, стана възможно неделният ден да не е почивен за някои предприятия, които влизат в специален режим на отчитане на труда. Става дума за предприятия от индустрията, за магазини дори – в Швейцария, в Австрия, в Германия да не би магазините да работят, попита риторично Христов. Не може да има аргумент "работниците искат" – така може да се обърнем и за много други неща, добави той.

В Конституцията не е казано, че не може да се работи в неделя, заяви Георги Ганев. За една икономика не е добре да се ограничава желанието за работа. Не е равно третиране голяма верига да не работи събота и неделя, а малката бакалница да работи. В Западна Европа вече все повече се работи събота и неделя – осъзнаха, че са направили глупост и следват примера от България, каза още Ганев. И добави, че който не иска да работи събота и неделя, си намира друга работа. Той поиска и изчисления какви ще са ефектите от предложението на църквата и синдикатите.

Естествено, че на празници не трябва да се работи, заяви епископ Тихон. Трябва да има ритъм за хората – да се виждат със семействата си. Ако опрем до работодателите, те ще ни искат 24 часа да работим, добави той. В България не се работи, а се чака да дойдат празници, за да се набеснеем, да се върнем по-уморени. В София имаше преди време само един денонощен магазин, сега са един куп. Как може да ти работи някой цяла нощ за Бог знае какво заплащане? Трябва да има възможност да си пазим здравето, смята епископ Тихон.

Работният процес се организира от работодателя, не от работника, подчерта Христов и наблегна за отчитането на работните часове. Той каза, че предложението ще е насочено към правителството, а Ганев заяви, че е изключително малко вероятно това да стане реалност.

Защо трябва да се спи на работното място

Изследователи твърдят, че спането на работното място е полезно, тъй като снема нивото на стрес, намалява импулсивността, подобрява конц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика