"Енерго-про" не вижда грешка в отчитането на сметките за ток

25347
"Енерго-про" не вижда грешка в отчитането на сметките за ток
Снимка: Getty Images / Guliver

Наредбата, която определя правилата за отчитане на потреблението на ток излезе виновна за невъзможността на „Енерго-про” да не спази отчетния период от 31 дни.

Според представителите на дружеството, които се изказаха пред парламентарната енергийна комисия, „Енерго-про” е направило междинен отчет, за да може да се вмести в срока от 31 дни по чл. 3, ал. 4 от Наредбата за правилата за отчитане на потреблението на ток. Беше припомнено, че при промяната на наредбата и вкарването на срока от максимум 31 дни за отчет, е било препоръчано от експерти от ДКЕВР да се прави междинен отчет и тази възможност е предвидена в Наредбата, определяща правилата за отчитане на потреблението на ток. Използвахме опцията за междинен отчет, за да не изпуснем срока от 31 дни, казаха от „Енерго-про”.

С решение на Варненския окръжен съд "Енерго-про" вече е глобено

Влязлото във фокуса на общественото внимание електроразпределително дружество "Енерго-про" е глобено с 25 хил. лева след решение на Вар...

Направихме всичко възможно да не натоварваме клиентите си, затова и предвидихме 15 дни допълнително за плащане на сметките, заяви Стефан Абаджиев, управител на „Енерго-про”. И даде още едно оправдание – софтуер за отчитане на фактурите , с който не можело да се прави по-дълъг срок за плащане. Предупредихме обаче за възможността за разсрочено плащане, добави той. Нямаше да се стигне дотук, ако изрично беше уточнено в закона да няма две фактури за срок на отчитане от 31 дни.

Тук председателят на комисията Делян Добрев попита как фактура до 10 януари и фактура от 9-ти до 19-ти януари имат един и същ срок за плащане. Абаджиев отговори, че имало група клиенти с отчет на 21 декември, които обаче трябвало да плащат на 26-ти януари т.е. повече от 31 дни. Затова „Енерго-про” предупреждавало тези клиенти по телефона и чрез информационните си центрове, че има възможност за разсрочено плащане.

Абаджиев каза още, че в „Енерго-про” имало четири жалби заради по-дълъг отчетен срок, но призна за „стотици обаждания на ден” относно сметките за ток – стойност и срокове, както и разяснения.

Тук бившият енергиен министър Драгомир Стойнев попита дали всички клиенти на „Енерго-про” получават фактури и кога я получават – дали когато платят или преди това, за да бъдат уведомени колко е сметката. Да, всички получават фактури предварително – по хартиен и електронен път, отвърна Абаджиев. Същото казаха и другите две ЕРП-та.

Симеонов и Каракачанов поискаха вземане на лиценза на ЕРП-тата

Продължаване на процедурата по отнемане на лиценза на електроразпределителните дружества. За това настоява в официална своя позиция "Па...

Не приемаме тези оправдания, казаха в един глас Делян Добрев и бившият шеф на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов. Добрев добави, че ако „Енерго-про” имаше „умни електромери”, нямаше да има и един проблем. Абаджиев възрази, че дистанционният отчет струва по-скъпо и ДКЕВР се е съгласила през миналата година да не одобрява инвестицията, защото е голяма.

Подробности относно дебата и позицията на другите ЕРП-та вижте в Expert.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика