Енергийните абсурди - нямаме план за нова ядрена мощност

8958
Енергийните абсурди - нямаме план за нова ядрена мощност
Снимка: Getty Images / Guliver

В плана на ЕСО не е предвидено да се строи нова ядрена мощност. Това заяви енергийният експерт Христо Казанджиев в коментар за последните коментари на АБВ и по-специално на Георги Първанов. Първанов натиска да се рестартира проекта „Белене” и вече поиска оставката на енергийния министър Теменужка Петкова.

Крайно учудващо Мария Капон нападна също правителството заради преговорите с Westinghouse за седми блок на Козлодуй. Може ли да караш производител да инвестира в твои реактори - все едно да си купиш автомобил от BMW и да поискаш компанията да плати примерно 40% от него, попита Капон и добави, че Борисов е на път да унищожи ядрената енергетика. Припомняме, че тя е лидер на т.нар. движение БелеНЕ.

Хиновски: Поскъпването на тока от 1 юли е неизбежно

Поскъпването на тока и топлата вода от 1 юли е неизбежно. Това заяви пред "Фокус" председателят на Българския енергиен форум Иван Хинов...

Цената на тока

НЕК отдавна е във фалит и дължи милиони. Логично всички компании, които имат да вземат от НЕК, правят всичко възможно да си вземат дължимото, заяви Мария Капон. И даде пример с принципния договор с американските централи – там може да има намаление на цената да стоят централите в готовност, ако преди това НЕК върне 700 млн. лева дълг на тези ТЕЦ-ове.

Капон даде и интересно предложение – да се премахне ДДС върху цената на тока, след като и без това плащаме такса "задължение към обществото" (зелена плюс кафява енергия), както и пренос по мрежата. Това ще позволи задържане на цената с реална тежест, а не изкуствено. Ако това не стане, поскъпването на електричеството може да е 18-20% от 1 януари догодина – когато трябва да имаме либерализиран пазар, посочи Хиновски. А Казанджиев добави, че либерализацията ще изкара навън субекти, които сега продават на ниска цена на свободния пазар у нас – 75 лева за киловатчас. Няма обаче информация, че нашата бъдеща енергийна борса ще бъде свързана с други енергийни борси в ЕС още от 1 януари, 2016 година.

Мъката "Енергетика"

Експерт: КЕВР ще търси компромис при поскъпването на тока

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) най-вероятно ще определи компромисни цени между тези, които искат енергийните дружес...

Според колегата на Казанджиев – Иван Хиновски, в българската енергетика има „кълбо от змии”, защото тя работи. Затова има твърде много бизнес интереси, а енергийните разходи представляват 30% от бюджета на българина, добави той в предаването „Лице в лице” на bTV. По статистика 60% от домакинствата в България дават 10% от доходите си за ток.

В целия цивилизован свят енергийният бизнес се дели от социалната функция. Нашата държава е длъжник – трябва да има прекатегоризация на бедните семейства, да се ползват еврофондовете. Вместо това бранш „Енергетика” спонсорира богатите потребители, убеден е Хиновски.

Големият проблем е свързан с доходите на населението, с провала на поредица от правителства в икономическата политика. Затова и енергетиката е избрана като удобен сектор за умовете на хората, смята Казанджиев. На преден план се изтъква нещо, което да поеме негативизма.

От осем години е блокирано хранилището край Галата, защото там интерес има компания на "Газпром". Мога това да го докажа с документи, каза Казанджиев, илюстрирайки как в енергетиката ни всички големи проекти за диверсифициране пропадат. Даден беше и пример пак от Казанджиев, че на практика имаме газова връзка с Румъния до Гърция и просто трябва козметична работа, за да заработи, но се оправдаваме с "усукана тръба".

Хиновски: Либерализацията на пазара ще доведе до поскъпване на тока

Енергийният експерт Иван Хиновски очаква поскъпване на тока заради предстоящата догодина либерализация на енергийния пазар. "...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика