Експерти против готвената актуализация на бюджета

20042
Експерти против готвената актуализация на бюджета
Снимка: БГНЕС

По-рано днес министърът на финансите Румен Порожанов обяви, че заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), което бе насрочено за днес, няма да се състои. То ще се проведе в сряда, 1 октомври.

Работодатели и експерти се противопоставиха на актуализацията на бюджета, предлагана от служебното правителство. Според тях предложението за дефицит от 4 на сто от БВП и за увеличаване на вътрешния дълг не е аргументирано.

Отлагат представянето на актуализацията на бюджета за сряда?

Най-вероятно актуализацията на бюджета на държавата и НЗОК пред социалните партньори ще бъде отложена от днес за сряда. Това обяви служ...

В ефира на БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев заяви: "Не са убедителни мотивите за предлагането на такъв драстичен ръст в дефицита. А още по-малко отсъстват всякакви мотиви за този драстичен ръст на дълга. Всъщност се предлага да се увеличи държавният и държавно гарантиран дълг с 6 и половина милиарда – в това число 4 и половина нов дълг и 2 млрд. държавни гаранции – общо 6 и половина милиарда, от които милиард и половина да покрие нарасналия дефицит и пет милиарда са мотивирани с половин изречение в мотивите, което е крайно неубедително".

По отношение на мрачните прогнози за ръста на икономиката през следващите две години, Велев посочи, че 1,5% е много добър ръст на БВП при случилото се през тази година. Той коментира: "Преди една година не сме знаели, че ще има покушение над Корпоративна търговска банка, където са от порядъка на 8-10% от финансите и бизнеса на страната. Не сме знаели, че ще има дефлация минус едно цяло и нагоре на средногодишна база при планирана инфлация от близо 2%. Т.е. тези 3% надолу също не сме ги знаели".

Проблемите в икономиката ни са големи, но няма да се решат с тази актуализация на бюджета. Това заяви от своя страна директорът на Икономическия институт на БАН Митко Димитров.

Според него проблемите са предизвикани от това, че при управлението на икономиката, намесата на политиците в икономиката е неефективно, нецелесъобразно и не води до положителен резултат.

Миков: Няма да участваме в среща за актуализация на бюджета

„Няма да участваме в такава среща, защото служебното правителство, което няма политическа подкрепа, не би трябвало да решава таки...

"Предложението е да продължаваме да харчим, като вземаме кредити, натоварваме държавата и пак като че ли ефектът няма да бъде никакъв. Аз искам да има корекции и тези корекции да бъдат в тая насока. Заедно с това, за да вървят заедно решения, предложения за решаване на проблема със събирането на средствата и с реформата на секторите", завърши експертът.

В днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ със сигурност няма да участват синдикатите и работодателите. Tова е информацията, с която разполагам, коментира пред журналисти президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той участва в международна конференция "Обмяна на опит и добри практики в сектора "Храни и напитки".

Това не е бойкот. Просто тристранката не беше свикана по надлежния начин, особено за такъв сериозен проблем, коментира синдикалистът предвиденото отсъствие на синдикати и работодатели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика