Експерти атакуват: БНБ е приемала фиктивни отчети за КТБ, живеем в обща банкова лъжа

34818
Експерти атакуват: БНБ е приемала фиктивни отчети за КТБ, живеем в обща банкова лъжа
Снимка: БГНЕС

От 2011 година насам в КТБ не е имало абсолютно никакъв финансов надзор. БНБ е приемала някак фиктивни счетоводни документи (бел. ред. – одитите на КТБ са заверявани от KPMG) т.е. Искров си вкара невероятен автогол, категоричен и краен беше икономистът Кольо Парамов.

Как може през април да има 48 млн. лева просрочени главници, след месец обемът да е двоен, а в края на юни – хоп, 4,2 млрд. лева. И оттук нататък питаме – как може да има награди за „Банка на годината”, „Банкер на годината” и т.н., добави финансистът пред Нова телевизия.

Парите обичали тишината, но и крадците също. Много тихо е било, че да изчезнат 4 млрд.

Така Емил Димитров-Ревизоро накратко описа състоянието във финансовата сфера в България. Бившият митничар номер едно посочи, че дълго в...

Обезценка от 2% на 4,2 млрд. лева кредити означава, че връщането на тези заеми е на практика невъзможно, поясни бившият шеф на Сметната палата проф. Валери Димитров. Има големи и груби нарушения при големите заеми. Най-големият риск за българските банки са големите вътрешни заеми. До 30 октомври трябва да стане ясно как е описано това. Ако квесторите установят, че има отрицателна капиталова адекватност, то на КТБ лицензът трябва да бъде отнет, но части от бизнеса ѝ могат да бъдат погълнати от други банки и средствата от поглъщането да отидат за обезпечение, обясни професорът.

Като че ли в цялата ни банкова система има огромен буфосинхронизъм. Правихме стрес тестове на банките ни – какво стана с тях? Имаме една огромна финансова лъжа в икономиката ни, категоричен беше председателят БСК Божидар Данев.

Забележете, че още не е ясно какъв е обемът на гарантираните от закона влогове т.е. депозитите до 100 хил. евро. Има влогове до 100 хил. евро, но там има преференциални условия, лихви и това ги вади от гаранцията на закона – не е ясно колко са. Драматичното е, че у нас има български и чуждестранни банки. Чуждестранните изнасят депозитите извън страната, а българските ги използват и инвестират в полза на собствениците си у нас. В България никой не вярва на никого заради политическите боричкания – затова чуждите банки изнасят капитал, а не го инвестират в страната. За пръв път обаче документално можем да идентифицираме задкулисието у нас. Ако парламентът желае, може да се вдигне банковата тайна и ще се видят взаимозамесените лица, каза Данев. Имаме уникален шанс - да отидат и хора в затвора, но това зависи от политиците, заяви той.

Това, което г-н Данев казва, е възможно. Но сега е важно и да се видим колко отговорност ще прехвърли Искров към парламента. Той сега иска да се промени законодателството, за да няма правомощия, които сега има, по казуса „КТБ”.

Ревизоро: Лесно могат да се хванат лицата зад кухите фирми в КТБ

Властта не ни е самоцел, а това, което ГЕРБ обещава, е изпълнимо, но е в по-голямата си част пожелателно. Това заяви избраният за депут...

Трябва самата банкова общност в България да даде голямо „дарение” за Фонда за гарантиране на влогове, защото така ще се предпази от атаки. Ако Фондът е празен, тогава ще се появяват желаещи да атакуват други банки. Затова ако банките не проявят солидарен интерес, ще ги отстрелват една по една, смята проф. Димитров.

Никакви публични средства за спасявания на банки. Банките да си намерят ресурс – иначе става така, че държавата замита зависимости, смята председателят на БСК. Продажбата на активи на ТБ Виктория какво е – това е ликвидация. А седмица преди специалния надзор, БНБ даде разрешение на КТБ да купи ТБ Виктория – как става това, попита Данев.

За ТБ Виктория най-естественото нещо беше КТБ да си продаде дела там, ТБ Виктория да стане част от друга банкова група и да се приключи с този въпрос, подчерта проф. Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика