Експерти: В никакъв случай не бива КТБ да се обявява в несъстоятелност

36998
Експерти: В никакъв случай не бива КТБ да се обявява в несъстоятелност
Снимка: БГНЕС

Няма никакви факти или данни, които да налагат КТБ да бъде обявена в несъстоятелност. Ако това се случи, биха възникнали изключително тежки проблеми. Около тази теза се обединиха представители на Експертния консултативен съвет към национално представените синдикални и работодателски организации на пресконференция в София днес. Съветът представи меморандум, предлагащ мерки за възстановяването на КТБ

„Най-рационално е да се работи за оздравяване на банката. За това ще е нужно и външно финансиране, което обаче трябва да е в съзвучие с европейските правила. Важно е обаче да се действа, нещо да се прави. А в момента БНБ очевидно отказва да упражнява законовите си правомощия”, заяви финансистът Емил Хърсев (вторият отдясно наляво), който е член на Съвета.

БНБ: "Протестна мрежа" говори неверни неща за КТБ, нямаме заседание на УС днес

Няма нищо вярно в информацията, разпространена от „Протестна мрежа” относно Корпоративна търговска банка. Това заявиха от п...

Едно от предложенията на експертите е на КТБ да помогне нейната дъщерна банка „Виктория”, която, според тях, е готова да отвори врати още днес. Те предлагат нейната собственост да бъде придобита от друга банка, например Българската банка за развитие, по цената, платена за нея от КТБ.

По думите на Хърсев за оздравяването на КТБ не е необходимо да се харчи дори стотинка от държавния бюджет, то може да се постигне по други начини - например досегашните акционери да увеличат собствения си капитал, да има надзорно увеличение на капитала, КТБ да се влее в друга банка или да се осигури финансова подкрепа чрез синдикиран заем, включително държавен, но спазвайки европейското законодателство. „Най-важното е да се понесе възможно най-малка загуба. Ако се работи за оздравяването на банката, загубите от негарантираните вземания ще бъдат вероятно около 20-25%. Ако банката фалира, те ще бъдат 90%”, каза още той.

По думите на бизнесмена Сашо Дончев (първият отдясно наляво) меморандумът задава куп въпроси, свързани с бездействието на БНБ по случая. „Когато БНБ бездейства, никой друг няма право да действа. Ние като работодатели и синдикати сме притеснени за близо 25 000 служители в различни фирми, които имат пари в КТБ и които са в изключително трудна ситуация”, заяви той.

Според него ако БНБ е имала желание, отдавна е можела да прехвърлени гарантираните депозити от КТБ в някоя друга банка, но такова желание явно липсва.

Омбудсманът: БНБ не желае да вземе никакви мерки за КТБ

"Оказва се, че през годините Българската народна банка не е упражнявала никакъв контрол. При първата спънка, след кризата 1996 - 1997 г...

„В страните с добри финансови практики оздравяването на една банка може да стане за дни. До момента у нас никой не е предлагал акционерите на КТБ да помогнат или да се потърсят нови акционери. Известно е, че най-добрият спасител на една банка е друга банка, а досега не се е потърсила помощ от друга финансова институция”, коментира бившият шеф на Сметната палата проф. Валери Димитров.

Експертите от Съвета коментираха и излязлата по-рано днес информация, че БНБ ще разреши на квесторите на КТБ да разпродават активите на трезора (информацията вече беше опровергана от централната банка). „Слава Богу, не е вярно. Това биха били мародерски действия – все едно шефът на болницата да упълномощи санитарите да продават обувките на болните”, каза Сашо Дончев.

В началото на конференцията на нея присъстваше и шефът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев, който обаче си тръгна по-рано за среща със служители на КТБ. Представители на синдикатите обясниха, че въпросните служители са притеснени от определени действия, които ги карат да вършат в банката и че предстои да бъде съобщена повече информация по случая.  

Днес Експертният съвет има среща със служебния министър на финансите Румен Порожанов, на когото ще представи своите предложения за оздравяването на КТБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика