Експерти: Бездействието за КТБ ще умори банката, БНБ не иска да поеме отговорност

26561
Експерти: Бездействието за КТБ ще умори банката, БНБ не иска да поеме отговорност

Експертният консултативен съвет за КТБ е просто обществен орган, който трябва да е гласът на обществения разум – очевидно се налага. Това каза един от членовете му – бившият шеф на Сметната палата проф. Валери Димитров, в сутрешния блок на Нова телевизия. Съветът беше създаден с инициатива на синдикати и работодатели. Искаме да помогнем, не да критикуваме, добави Димитров.

Друг член на съвета – Емил Хърсев, посочи, че случаят „КТБ” реално го имаше в Португалия, но в България още се бавим. Твърдя, че дъщерната банка – бившата „Креди Агрикол България”, може да бъде отворена и да заработи още днес. А според нас КТБ може да бъде оздравена и да продължи да работи, категоричен беше Хърсев. Позицията му беше подкрепена и от проф. Димитров, който заяви, че дъщерната банка на КТБ е под особен надзор само заради надзора върху компанията-майка.

Искров поиска от МВФ мисия за оценка на финансовата ни система

Управителят на БНБ Иван Искров се обърна към Международния валутен фонд с искане за организиране на мисия на МВФ за България по Прогр...

В КТБ например има банкова сметка, която трябва да се използва за животоспасяваща операция на малко дете. Такива истории изправят на нокти обществото, каза Димитров.

Не е ли ясно, че Фондът за гарантиране на влоговете ще гарантира тези пари, които трябва да отидат за операцията? Еми да се поеме малко риск, риск има навсякъде, но такива случаи могат да се решат много по-бързо, смята Хърсев. В самата банка има 1,3 млрд. лева, дори няма нужда за Фонд за гарантиране на влогове да говорим в случая, добави той.

Отговорността да се действа бързо и навременно е на контролните органи – на БНБ, на Фонда за гарантиране на влоговете, посочи Димитров. И даде пример със САЩ – там банки фалират често, но веднага функциите на фалиралата банка се поемат от друга и хората разполагат с парите си до седмици, дори до дни. Бездействието в България обаче е интересно и крайно необяснимо, заяви проф. Димитров.

У нас заради намесата на прокуратурата в БНБ и производството срещу Цветан Гунев никой в УС на БНБ не иска да поеме отговорност, смята Хърсев. Вероятно има и натиск – специалистите в БНБ ги знаят тези неща.

Вложителите на КТБ излизат на протест пред БНБ

Протест с искане за решение на проблема с Корпоративна търговска банка „в сроковете, в които много по-тежки проблеми бяха решени ...

Много важно е, че КТБ е осигурила половината от кредитите за българския бизнес в последните две години. Не е направено по много естествен път, но за тази работа си има прокурори, има си прокуратура. Но сега банката може да бъде спасена, а ако се чака на новото редовно правителство и пак да се предлагат нескопосани закони като този Закон за КТБ, нещата ще се проточат безумно. Този закон беше създаден, за да се освободят от отговорност директорите на БНБ, смятат и Хърсев, и Димитров.

Банка и човек се спасяват навреме. Законът е ясно разписан, има срокове, а отказът да се вземе решение просто е отказ от изпълнение на правомощия, каза бившият шеф на Сметната палата. Най-нормалното е на акционерите в КТБ да осигурят в определен срок капитал, а ако те не успеят, да дойде ред на държавата да се намеси. Това трябва да се случи в нормална последователност, а не става, посочи Димитров. Питайте БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете защо не се случва, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com