Експерт за новия банков закон: Създават се условия банките да са безотговорни

10230
Експерт за новия банков закон: Създават се условия банките да са безотговорни
Снимка: БГНЕС

На теб ти е кърпа вързано, че някой ще дойде и ще те спаси – затова и имаш стимул да се държиш неразумно. Това заяви е коментар за Actualno.com и Expert.bg икономическият експерт от Института за пазарна икономика Калоян Стайков. Стайков коментира излязлото в петък вечерта (8 май) предложение на финансовото министерство за нов закон за възстановяване и преструктуриране на банки и инвестиционни посредници.

Според експерта фокусът на закона трябва да е насочен към това банките да имат устойчиви бизнес модели и дори да се случи нещо, цената да не се плаща от всички останали, убеден е Стайков. Не бива да се стимулира колективната отговорност за сметка на личната безотговорност, посочи икономистът.

МФ предлага временно одържавяване на затруднени банки

Късно снощи (8 май) Министерството на финансите (МФ) пусна за обществено обсъждане нов законопроект – за възстановяване и престру...

Той каза още, че и при този законопроект, и при всеки, правен на базата на европейска директива, трябва да се има предвид практиката нашите законотворци да преписват европейските правила едно към едно. Директивите позволяват гъвкавост, а ние не съобразяваме редица важни обстоятелства. Такъв пример в новия закон по думите на Стайков е вноската, която трябва да плащат търговските банки в новия Фонд за преструктуриране на банките (ФПБ). Тя е 2%, докато евродирективата изисква 1%. В мотивите към законопроекта обаче липсват какви ще са ефектите от това решение, какво се очаква да се случи върху пазара и потребителите, посочи Стайков. Той даде пример с Великобритания, където редовно се прави анализ на евродирективите и се залагат и по-строги изисквания, но след обстоен анализ.

В предложението на финансовото министерство има две гледни точки, които взаимно си противоречат, посочва дефекти Стайков. Научете в Expert.bg кое е основното противоречие и по мнението на икономиста.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика