Експерт прогнозира, че през август зеленчуците ще бъдат скъпи

16716
Експерт прогнозира, че през август зеленчуците ще бъдат скъпи
Снимка: БГНЕС

През август ще консумираме скъпи зеленчуци, а качеството им ще е по-ниско в сравнение с миналата година. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Николай Недялков от асоциацията на зеленчукопроизводителите в Бургаско. Според него обаче високите цени дават възможност да се съхранят малкото останали български зеленчукопроизводители.

Българският потребител вече съвсем уверено разпознава родните зеленчуци и е склонен да плати по-висока цена за тях, тъй като вкусът е ненадминат.

Плодовете и зеленчуците предпазват от слънчеви изгаряния

Консумацията на плодове и зеленчуци, богати на пигменти, помагат на кожата да си изгради естествена бариера срещу вредните ултравиолето...

„Докато у нас зеленчуците се произвеждат по стария начин – отглеждани са в почвата, торени са с оборска тор – то в другите държави, които са преки конкуренти на България, продуктите се отглеждат по системата хидропоника, което означава, че компютри смесват различни хранителни вещества“, обясни Недялков. По негови думи, макар и количеството произведени зеленчуци да е в пъти повече от българското, качеството е такова, каквото може да се получи в химическа лаборатория.

Цените на зеленчуците не се определят в България, а от други страни, от които има внос. Представителят на асоциацията на зеленчукопроизводителите в Бургаско уточни, че от години българското производство е почти нищожен процент от това, което се консумира в страната. Според него страната ни няма ресурса да задоволи вътрешния пазар с плодове и зеленчуци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика