Експерт: "Южен поток" е изключително неизгоден за България

28252
Експерт: "Южен поток" е изключително неизгоден за България

Проектът „Южен поток“ е изключително неизгоден и катастрофален за България. Такова мнение изрази в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ газовият експерт Христо Казанджиев от Българския енергиен форум. Според него служебното правителство трябва да разпореди изготвянето на оценка за ползите от този проект, вместо да се опитва да го приведе в съответствие с европейските норми.

Казанджиев бе категоричен, че проектът не отговаря на интересите на страната и на финансовите й възможности. Той допълни: "Драмата е в това, че проекта изобщо продължава, въпреки факта, че е крайно неизгоден, дори катастрофален за България от гледна точка на ползите".

ЕК не се трогна, че на Варненското пристанище идват тръби за "Южен поток"

Няма да коментираме по никакъв начин видеозаписа, на който се вижда как в България пристига партида от тръби за строителството на "Южен...

Kогато проектът „Южен поток“ е обявен през 2006 година цената, която се е дискутирала за реализацията му, е била около 1,5 млрд. евро и това е било потвърдено от тогавашния премиер Сергей Станишев. Казанджиев пресметна, че за около четири години тази цена е скочила от 1,5 млрд. на около 4 млрд. евро. По думите му това е една неоправдано висока цена, ако се има предвид, че делът на България е 2 млрд. Освен това два въпросът как България и Българският енергиен холдинг би могъл да го осигури, било то и чрез кредити. „Южен поток“ задоволява интересите на Русия, а не толкова на България. Когато транзитът на газ през Украйна бъде преустановен, то този проект вече няма да е необходим, каза още експертът.

„България е изправена пред един проект, който не е в нейните финансово-икономически възможности, освен че не отговаря на интересите на страната, преди всичко поради това, че не решава никакви стратегически въпроси в енергетиката от полза за България. Проектът е важен за "Газпром", но за България ползите от него са много спорни, дори негативни.“, смята Казанджиев.

По думите му дори и проектът да се реализира в съответствие с европейското законодателство, той ще бъде огромно бреме за българската енергетика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика