Експерт: Парламентът пак не реши въпроса с финансовата независимост на КЕВР

6611
Експерт: Парламентът пак не реши въпроса с финансовата независимост на КЕВР
Снимка: БГНЕС

Парламентът отново не реши въпроса с финансовата независимост на регулатора. Това заяви Славчо Нейков, председател на управителния съвет в Института за енергиен мениджмънт по време на време на третата годишна конференция на "Кофас" на тема "Управление на риска", говорейки за промените в Закона за енергетика и промените, свързани с Комисията за енергийно и водно регулиране.

"Парламентът направи много големи грешки. Там има комисия, която трябва да наблюдава регулатора, но тя всъщност започна да упражнява контрол върху него", каза още Нейков.

Заради яйцата по ДКЕВР, "февруарец" отива на съд

Или пробация, или затвор до две години – това застрашава едно от лицата на февруарските протести Дончо Дудев заради реакцията му ...

Нейков обаче оцени положително работата на правителството. "Единствено правителството наистина се държи много адекватно през последните няколко месеца", заяви той.

"Беше наблюдавано много добрата координация между правителството и частния бизнес по време на големите снеговалежи през тази зима", обясни Нейков. "Паралелно с това то пое една важна стъпка за връщане на България на европейската карта в областта на енергийната политика", каза експертът. Една от най-потърпевшите страни в практически план е България. Проблемът с инвестициите приема все по-голямо значение, добави Нейков. 

По думите на Нейков на политическо ниво трябва да има консенсус за либерализацията. "Трябва да има план за действие и да се знае какъв ще бъде ефекта от тази либерализация", смята той. Той каза още, че трябва да се обърне внимание и на ядрената енергетика.

"Ние нямаме проблем със законодателството, ние имаме проблем с прилагането на законодателството", каза още специалистът.

AES разбърка нещата: ЕК не са ни питали за договора ни за "Марица Изток 1"

Инвеститорът в ТЕЦ "Марица Изток 1" - AES, не е получавал запитване от Европейската комисия относно договора, който е сключила американ...

"Мисля, че правителството на Бойко Борисов прави стъпки за възстановяване стабилността на НЕК". Това каза и Оливие Маркет, изпълнителен директор на AES Bulgaria. Той защити нуждата от диверсификация на енергия микс и разнообразие от доставчици на енергийни ресурси. 

По думите на Маркет други проблеми на българската енергийна система са слабото развитие на интерконектори. Според него е нужна възможността за търгуване на енергия между дърважите. Стабилната регулаторна база и привличането на чуждестранни инвеститори са други важни въпроси, на които Маркет обърна внимание. 

"Универсалните виновници за проблемите в сектора са лошите политически решения и действията на регулатора", каза от своя страна Меглена Русенова, председател на Българската фотоволтаична асоциация. 

"Вече трета година дискутираме едни и същи въпроси. Решенията са в ръцете на политиците. Ако има риск, който трябва да бъде назован, то това е политическият риск. За нас огромният риск е рискът от грешни политически решения", каза тя.

Експерт: Енергетиката загуби милиони заради неподготвена либерализация при малкия бизнес

Енергетиката загуби между 300 и 400 млн. от това, че на свободния пазар бяха изкарани около 400 компании. Това каза Константин Делисивк...

Тя също обаче изказа твърдението, че в момента имаме една много стабилно правителство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика