Експерт: Енергийната тематика се преекспонира

17636
Експерт: Енергийната тематика се преекспонира

Енергийната тематика се преекспонира. В периода между 1999 и 2008 г. БВП е нараснал с 2/3. Същевременно потреблението на енергия се е запазило. Това коментира професор Гарабед Минасян от Института по икономика на БАН тази сутрин в ефира на БНТ.

Той обясни, че чак през миналата година потреблението е спаднало с 15% в сравнение 2009 г. В тази връзка беше обяснено, че възможностите за повишаване на енергийната ефективност са високи. Освен това беше обяснено, че задържането на цените на енергията в дългосрочен план ще се отрази негативно.

Турция не вижда проблеми по газовото трасе през България

Турският министър на енергетиката Танер Йълдъз заяви, че проблеми с доставки на руски газ по "Западния коридор" засега не се виждат, ...

От своя страна дипломатът и бивш посланик в Русия Илиян Василев беше категоричен, че има обяснение за това защо цените на горивата в България не следват тенденциите в световен план.

Едно от тях е несъвършенствата на пазара, както и наличието на времеви лаг. Освен това у нас липсва местен добив на нефт и газ, който да уплътнява веригата.

Дипломатът обясни още, че фракингът е върхова територия и добави, че ще продължим да си плащаме за високите горива, докато не използваме залежите си на шистов газ.

 

Милер зачеркна "Южен поток" и намекна за риск при транзита на газ през Украйна

"Южен поток" приключи, на дневен ред е "Турски поток". Това категорично заяви президентът на "Газпром" Алексей Милер след среща с европ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика