Експерт: Енергетиката загуби милиони заради неподготвена либерализация при малкия бизнес

6395
Експерт: Енергетиката загуби милиони заради неподготвена либерализация при малкия бизнес
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Енергетиката загуби между 300 и 400 млн. от това, че на свободния пазар бяха изкарани около 400 компании. Това каза Константин Делисивков, изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори по време на третата годишна конференция на "Кофас" на тема "Управление на риска", говорейки за проблемите на българския енергиен сектор.

"На свободния пазар пазар бяхме стотина крайни клиенти. В един момент изкарахме средният бизнес, който излезе на пазара, а пазарът не беше готов за тях и не можеше да се отговори на техните нужди", заяви Делисивков.

Дано скоро да можем да разчитаме на собствен газ, надява се Петкова

Българската енергетика е в тежко състояние от години и това не е тайна. Проблемите се наслагват от дълго време, сега пред кабинета стои...

"Не може в България да имаме свръхпроизводствени капацитети. Ние имаме инсталирани мощности за над 10-12 хил. мегавата и при това положение не можем да очакваме цените да растат. Ако има 5 хил. крайни потребители на този пазар, защо да нямаме и 2000 производители", каза Делисивков. По думите му либерализация само от страна на търсенето не е ефективна.

"Енергетиката има нужда от цялостно преразглеждане на рисковете", коментира още Константин Делисивков. Той обясни, че на са нужни подходящи застрахователни продукти, за да се справят с проблемите в енергетиката. "Енергийните компании са много застрашени от рисковете", каза Делисивков, като даде пример с тежката зима тази година, която показа проблемите на енергийната ни система. По думите му тя демонстрира, че ние не сме оценили риска, за да направим сигурността на снабдяването такава, че да не остави индустрията без електроенергия.

"От 2008 г. насам потреблението в индустрията значително пада, докато това на домакинствата изпревари през 2012 г. потреблението на индустрията", каза още Делисивков. Енергийната индустрия е капиталоемка с инвестиционни хоризонти от 15-20 години, допълни той. 

В момента най-големите компании поемат най-голяма част (45%) от цената на задължение към обществото. "Дефицитът на НЕК може да изплаши инвестициите в България", смята още Делисивков.

Йотингер: Всички в ЕС пречат на единната енергийна политика

Освен от външни сили усилията на Еврокомисията за създаването на единна енергийната политика се натъкват на пречки европейските енерг...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика