Експерт: БНБ се призна за виновна

32445
Експерт: БНБ се призна за виновна
Снимка: БГНЕС

С този доклад за КТБ, пуснат днес от БНБ, на практика тя обвинява сама себе си. Част от тази информация бе известна, не е била тайна, а изчакването на доклада на одиторските фирми е било само печелене на време. Това заяви експертът от Българския финансов форум Георги Атанасов по повод изнесените днес от централната банка данни за КТБ.

Публикуваме неговия коментар, даден пред БГНЕС:

"Забележете какво е едно от последните изречения в документа, в което се казва, че отчетите на банката пред управление "Банков надзор" на БНБ са били недостоверни и подвеждащи. С други думи - отчетите са били фалшиви и БНБ по този начин сама обвинява себе си, изпращайки доклада до прокуратурата.

Без съмнение тези констатации правят Централната банка съучастник в този невероятен банков скандал. Защото през всичките тези години Управителният съвет на БНБ е опъвал административен чадър над дейността на КТБ. От Български финансов форум сме уведомявали управителя и УС на Централната банка за проверките на "Банков надзор", които според нас се провеждаха формално и не си изпълняваха служебните задължения. Така че и в това отношение няма нещо ново. В крайна сметка сега БНБ публично го признава и уведомява прокуратурата за това, че не са си вършили добре работата. Ако прокуратурата досега не е знаела, сега тя вече е официално уведомена, с официален документ - любопитно е да видим каква ще е реакцията на г-н Сотир Цацаров.

Дали не сме свидетели на четвърта част на грабежа през годините на прехода с тази огромна "дупка" в КТБ от 4.2 млрд. лв.? За съжаление, тя се вписва в драматичната поредица, която започна от началото на 90-те години на миналия век, след това през 1996-1998 г., през 2008 г. при секретното споразумение "Искров-Орешарски" за ПИБ за близо милиард лв. и сега - отново 1 млрд. 200 млн. лв., пак за ПИБ, последвани от казуса КТБ с 4-те млрд. лв. Като сумираме дълговете от последната година май ще се съберат към 6 млрд. лв., ако са верни сметките. Да си спомним, че приблизително за такава липсваща сума във финансите ни говореше лидерът на ГЕРБ от това лято. А това е още едно потвърждение, че информацията е отдавна известна на когото трябва. В БНБ много добре са я знаели и са си затваряли очите. И са търсели единствено "подходящата форма", за да я сервират на обществото.

Всички тези прехвърляния на задължения са от една група "юнаци" към цялото население на България. Задължително при тези операции се явяват и дежурните "спасители" , които никога не задават въпроса кое е довело до поредния грабеж, защо се е случило, какви са причините, а и –какво да се направи, за да не се случи всичко това повторно. Техните решения винаги са палиативни и то за конкретната ситуация.

Всички тези милиардни дългове, които се очертават на хоризонта означават, че и тези българчета, които още не са родени, ще се появят на бял свят със задължения, които и те ще плащат. А нашето поколение, нашите деца и внуци - всички сме обречени да плащаме за финансовите експерименти на тези "юнаци" - управляващи и особено - финансово отговорните за делата на държавата, заедно с дежурната група клакьори около тях. Кои са те - не е тайна за никого."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com