Екатерина Захариева: Не знаем какви ще са приходите за България от "Южен поток"

28183
Екатерина Захариева: Не знаем какви ще са приходите за България от "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

Най-притеснителното нещо в този проект е, че каквато и да е цената за „Южен поток”, когато нямаш яснота на приходите, ти не знаеш дали е изгоден. Няма подписано споразумение за транзитните такси, тоест какви ще са приходите за България.

Това каза в предаването „Лице в лице” по БТВ вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.

"Газпром" очаква одобрение на "Южен поток" от България след вота

"Газпром" очаква да получи одобрение от страна на българското правителство за изграждането на българския участък на "Южен поток" след п...

„Плюсовете са, че диверсифицираме пътя на доставките на газ. Всички си спомняме спирането им. Притеснени сме от възможността тази зима също да се случи. Освен това, това е и инвестиционен проект”, обясни вицепремиерът. Тя припомни спирането на доставките на газ за България през 2009 година и това, че страната ни е останала без отопление зимата.

„Загубите тогава по изчисления се оказаха, че са около 200 милиона евро на месец за българската икономика. От тази гледна точка, независимо дали финансово или политически, е добре за България да има друг път на доставка на руски природен газ. Разбира се, „Южен поток” не диверсифицира източника, само трасето и една от основните задачи на служебния кабинет е изграждането на интерконекторните връзки с Турция, Гърция, Румъния, тоест ускоряване на изграждането”, уточни Захариева.

Попитана дали наистина има информация, че е поскъпнала цената на проекта „Южен поток” с един милиард, Захариева отново отговори, че когато не се знае какви ще са приходите, няма как да се определи какво би било изгодно.

„И един милиард да е цената, а тя е много повече, няма да как да се каже, че той е финансово изгоден или не. Документите за проекта е споразумението между двете страни, а такова липсва. Как се уреждат транзитните такси – те се уреждат със споразумение. Това, което ме учудва е – как правиш разходи – подписваш договор за строителство и доставки, без да знаеш какви ще са приходите по този проект”, каза още Екатерина Захариева.

Драгомир Стойнев: Хубаво е да имаме "Южен поток"

Това, което иска Европейската комисия от нас относно проекта „Южен поток“, е изпълнено – спиране на всички тръжни про...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика