Едва 27 на сто от българите се доверяват на банковата система

15908
Едва 27 на сто от българите се доверяват на банковата система
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Българинът не хваща вяра на твърденията на управляващи и експерти, че банковата система у нас е стабилна. 53% от сънародниците ни нямат доверие на банките у нас, вярват им само 27 на сто, показва проучване на "Галъп".

Всеки втори избирател е убеден, че КТБ е жертва на политическа атака, като с тази позиция не са съгласни само 16% от интервюираните. Мнозинството от хората не виждат проблема като чисто финансово-икономически. От друга страна обаче тази доминираща в общественото съзнание нагласа говори за волунтаризъм на властите. От тук следват и повишени опасения от риск за фалит на други банки - 37% споделят такъв риск, а на обратното становище е малцинство от 29%, показват данните.

Автор на Forbes пита как може да се вярва на БНБ след случая "КТБ"

Фактът, че бе позволено Корпоративна търговска банка да не погаси свой заем, повдига въпроси за това доколко може да се има доверие в...

Независимо от неблaгоприятната картина, все още едва 5% от пълнолетните българи възнамеряват да местят парите си в друга банка у нас, а 7% биха предпочели да държат пари в чужбина. Запознайте се с още от данните в Expert.bg.

Вчера пък престижното списание Forbes коментира банковата ситуация у нас. Според него Българската народна банка е едновременно некомпетентна и политически зависима, което поражда съмнения в нейната стабилност. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com