EVN започна преговори с НЕК

21000
EVN започна преговори с НЕК
Снимка: Getty Images/Guliver

EVN България Електроснабдяване ЕАД (EVN EC) внесе в Националната електрическа компания предложение как да бъде уреден съществуващият търговски спор между двете компании за невъзстановените разходи на EVN EС, произтичащи от задължението за изкупуване на енергията от ВЕИ производители.

По този начин EVN EC започна преговори с НЕК, които да доведат до взаимно приемливо решение по спора. Предложението на EVN EC беше изпратено и до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, предаде БГНЕС.

В писмо до ДКЕВР, изпратено вчера, EVN EC поиска отлагане на откритото заседание на комисията, насрочено за 28.04.2014 г., за да може да се запознае с предоставените от НЕК на 7 април 2014 г. нови доказателства.

Миналата седмица ЕVN ЕС поиска от ДКЕВР указания относно съдържанието на доказателствата и тяхната връзка с нарушенията, за които се твърди, че са извършени от EVN ЕС.

Припомняме, че ДКЕВР откри процедурата по лишаването на ЕРП-дружествата от лицензи на 19 март, след като им беше дала три дни да платят на НЕК прихванати или задържани суми на обща стойност 318 млн. лв. Към момента тази сума е нараснала до 348 млн. лв. по данни на регулатора. От нея на ЕVN се падат 216,5 млн. лв., на Енерго Про - 67,4 млн. лв., а на ЧЕЗ – 63,7 млн. лв. И в новия 7-дневен срок, който им бе даден от ДКЕВР след откриването на процедурата, ЕРП-тата не платиха. Преди това пък регулаторът им наложи максималната глоба от по 1 млрд. лв.

Генезисът на проблема е бумът на присъединяване на зелените централи, който се случи през април-юни 2012 г. по време на правителството на ГЕРБ. Тогава за три месеца бяха вкарани в експлоатация близо 1000 мегавата ВЕИ. Голямото бързане за вкарване на експлоатация се случи, след като регулаторът тогава даде сигнал, че предстои сериозно намаление на цените за зелените централи след 1 юли 2012 г., а законът закова високите цени само на тези, присъединени преди 1 юли. Както и заради обявените планове да се обявят нулеви години за присъединяване на нови централи към мрежата в страната.

EVN свали леко мизата, поиска 7,9% поскъпване на тока

EVN България" внесе ценови предложения в ДКЕВР за следващия ценови период от юли 2014 г. до юни 2015 г. с искане за увеличение цената ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика