EVN няма да иска вдигане на цената на тока

10980
EVN няма да иска вдигане на цената на тока
Снимка: Getty Images/Guliver

Електроразпределителното дружество EVN България няма да настоява пред ДКЕВР вдигане цената на тока заради щетите от снеговалежите в Родопите.

Това заяви днес в Кърджали членът на УС Константин Величков, предаде БГНЕС.

Загубите, които понесе дружеството в снежния ад, възлизат на 9 млн. лева и ще бъдат възмездени от застрахователна компания, посочи Величков. Той подчерта, че към момента няма искове от клиенти за обезщетения. "Екипите ни бяха готови за бедствието още при обявяването на червения код. Оказа се обаче, че климатичните промени са непредвидими. През 50-те години на миналия век, когато е била изграждана електро-преносната мрежа, е имало обледявания в речните равнини, сега за пръв път се случиха в планината, а от тежкия сняг се счупиха 702 стълба за средно и ниско напрежение, 508 наклонени или усукани, над 240 километра са скъсаните кабели", каза Величков. Само в първия ден на бедствието 7 март е имало 50 000 сигнала за прекъснато електрозахранване. До 21 март общо 1 000 души са били ангажирани с възстановяването на щетите. Величков призна, че мрежата е доста нестабилна, но до август ще бъде възстановена. Само в Кърджалийска област дружеството смята да инвестира през тази година 4 млн. лева, а клиентите няма да плащат за щетите върху съоръженията.

Все още в 9 махали и села в Кърджалийско и Смолянско нямат електричество. По време на кризата при всичките трудности по непроходимите пътища и терени екипите са монтирали 43 агрегата по селата, доставени са и 12 от Италия. За справяне с множеството аварии работниците са разполагали с 8 моторни шейни, 2 АТВ, 300 високо-проходими автомобили със специално оборудване, 120 са били доставките на специализирана техника, материали и авариен резерв. Величков оцени като много ценна помощ включването на хеликоптера, с който са направени два огледа на електро-преносните съоръжения над Кърджали и Смолян.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика