EVN иска поскъпване на тока със 17,9% от октомври

24648
EVN иска поскъпване на тока със 17,9% от октомври
Снимка: Getty Images/Guliver

Енергоразпределителното дружество EVN иска цената на тока да се увеличи със 17,9% от 1 октомври. Заявлението вече е внесено в ДКЕВР, съобщава БТВ.

При подобен ръст дневната тарифа би станала 18 стотинки, а нощната - 11 стотинки. Изчисленията на EVN показват, че от увеличението 7,2% ще отидат директно в НЕК, а останалите реално ще останат в енергото.

Скокът на тока като присъда

Напълно приемам тезата на министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов, че цената на електроенергията трябва да нарасне през сле...

Според дружеството ценовите решения на регулатора в последната година са изкривили механизмите на ценообразуване в системата и така са ощетили с 1,5 млрд.лева по-малко признати разходи.

Целта на корекцията е да се гарантира модернизацията на мрежата. Какви ще са ценовите предложения на другите две дружества - ЧЕЗ и "Енерго-про" - все още не е ясно.

Цената на тока със сигурност ще скочи от 1 октомври, като причината за това са задълженията на НЕК, възлизащи на близо 3 млрд.лв. Именно заради финансовият колапс на Компанията служебният премиер Близнашки поиска оставките на ръководството на ДКЕВР. Председателят на Комисията Боян Боев и заместничката му се оттеглиха от постовете си, но друг ключов член от екипа - Еленко Божков, отказа да го направи.

Според някои прогнози възможно е токът да поскъпне дори с 50%.

Щонов: Токът трябва да поскъпва плавно

Увеличението на цената на електроенергията би трябвало да е плавно в дългосрочен план, едновременно с подобряване икономическото състоя...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика