"EVN България" включва нови редове в сметката си за ток

23912
"EVN България" включва нови редове в сметката си за ток
Снимка: Getty Images / Guliver

От този месец фактурите за консумирана електроенергия за клиентите на "EVN България" ще отразяват вече и част от разходите за балансиране на цялата електроенергийна система.

Това ще бъдат редовете:

Пак новости при сметките за парно и ток

Нова схема за изчисляване на сметките за парно и топла вода. От 1 юни месечните ни фактури за топла вода ще бъдат еднакви, а равни суми...

• Балансиране на енергийната система за снабдяване

• Балансиране на енергийната система за разпределение

Промяната следва старта на балансиращия пазар в страната от 1 юни 2014 г., според който вече и регулираните компании са задължени да правят почасови прогнози за потреблението на своите клиенти, ден за ден. Прогнозите се подават в държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО), който управлява електроенергийната система на страната. При разлики между прогнозите и потреблението се създава дебаланс, който се заплаща от всички потребители на системата. Тези разходи се заплащат на ЕСО, а не остават за ЕРП-тата.

ЕСО е и дружеството, което следи за това дали има разлики в прогнозите, какъв е техният размер и цена. Принципът, по който ще се изчислява цената за балансиране за крайните клиенти, е следният- общата сума, дължима към ЕСО за месечния дебаланс, се дели на общата консумация на всички клиенти за този месец. Така се получава цена за дебаланс на киловатчас, която се умножава по консумацията на отделния клиент, обясняват от "EVN България".

От енергото предлагат разсрочване на високите сметки за ток

Енергодружествата имат идеи за разсрочване на високите сметки за ток в тежките зимни месеци, съобщава БТВ. За периода на разсрочв...

Максималния допустим размер на отклоненията от прогнозите, които могат да бъдат включени в крайната цена на електрическата енергия, са определени от ДКЕВР.

На база на тестове на EVN България от началото на годината цената за балансиране на електроенергийната система за снабдяване ще бъде 0,00223 лв/kWh, а цената за балансиране на електроенергийната система за разпределение ще бъде 0,00008 лв/kWh.

Събрано това прави 0,00231 лв., които ще се прибавят към крайната цена на всеки киловатчас консумирана енергия от клиентите на дружеството. Така при средна месечна консумация от 185 kWh клиентът ще заплати 43 стотинки за балансиране на електроенергийната система.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика